Emanuel Overbeeke tipt:

Tijdens de Boekenweek is het in de winkel natuurlijk boeken first, maar ook de cd’s verdienen aandacht. Hier zijn vier titels van onze hofcomponist, niet alleen voor moeders en vrouwen.

Maarten Engeltjes – Bach, Forgotten aria’s
Voor Bach was de Olympus heel gewoon. Schijnbaar moeiteloos schreef hij zoveel meesterwerken dat men vergeetachtig wordt bij zoveel overdaad. Enkele ‘forgotten arias’ staan op deze cd van Maarten Engeltjes, een rijzende ster in tenorland. Elke aria is een juweel en Engeltjes en de overige musici zijn een genot om naar te luisteren.

Bij ons te koop voor € 19,95

Quirine Viersen – Bach, Complete suites voor cellosolo
Bachs cellosuites zijn de bijbel van de cellomuziek, dus iedereen speelt ze – en probeer je dan maar eens te onderscheiden! Essentieel voor deze muziek is de sereniteit zonder berusting en verslapping en ook intensiteit zonder theater en beklemtoning. In die afweging kiest Viersen voor de dramatiek en de worsteling met het te dragen lot.

Bij ons te koop voor € 24,95

Hillary Hahn – Bach, Sonates en partita voor vioolsolo
Hahn maakte ooit haar debuut met drie van de zes werken van Bach voor vioolsolo en komt nu met de overige drie. Hahn laat horen dat de romantische robuuste Bach nog steeds een uitstekende aanpak voor Bachs muziek kan zijn, vooral in de snelle delen. Hang naar grootsheid en dramatiek passen haar zeer.

Bij ons te koop voor € 22,95

Roberto Loreggian – Bach, Sonates & Partitas for violin & cello transcribed
Gustav Leonhardt bewerkte Bachs composities voor viool- en cellosolo voor zijn instrument het klavecimbel en speelde die op zijn recitals. De klavecinist Loreggian verandert ze van grillige Duitse barokstukken (wat ze bij Leonhardt zijn) in zwierige Franse muziek. In Loreggians handen klinkt volstrekt overtuigend. De bewerkingen laten horen hoe rijk de originelen zijn en zijn tegelijk nieuwe boeiende composities.

Bij ons te koop voor € 12,95