De eerste Young Schwob leesclub! – Tove Jansson ‘Fair Play’

‘Ze vroegen elkaar nooit: ´Heb jij kunnen werken vandaag? […] Er zijn leemtes die je moet respecteren; de vaak lange periodes waarin je het hele beeld niet ziet, de woorden niet kunt vinden en met rust gelaten moet kunnen worden.’

Uit ‘Fair Play’

Kom langs in De Literaire Boekhandel voor een gesprek over Tove Janssons roman, verhalen en leven. Jansson was lang bekend vanwege (haar illustraties van) de Moomins, favoriet onder veel kinderen (en niet-zo-kinderen) in Scandinavië. Minder bekend is dat ze ook proza voor volwassenen schreef, vele verhalen en ook deze speciale roman. Deze avond besteden wij aandacht aan Fair Play, vertellen meer over haar leven en lezen de mooiste verhalen voor.

Het boek Fair Play is te koop bij De Literaire Boekhandel, waar de avond plaats zal vinden. Meld bij de balie even dat je het boek koopt in verband met de leesclub. Het boek is je toegangskaartje voor de avond.

Wanneer: Woensdag 30 januari, 20 uur
Waar: Literaire Boekhandel, Utrecht
Toegang: Gratis, reserveren is wel aanbevolen
Reserveren: 030 231 9853 of via literaire.boekhandel@planet.nl
Opgeven voor de mailinglijst van Young Schwob kan via schwob@letterenfonds.nl, dan houden we je op de hoogte.

Over ‘Fair Play:
‘Fair Play’ beschrijft de liefde tussen twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd, Mari en Jonna. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki. Overdag werken ze in hun eigen huis, ’s avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust.

In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een gelukkige relatie. Jansson schreef dit boek op 75-jarige leeftijd en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

Wat is ‘Young Schwob’?

Bij Young Schwob lees je de geheime tips uit de wereldliteratuur, geselecteerd door professionals uit het boekenvak. Je gaat erover in gesprek met andere Young Schwob-lezers, je ontmoet critici, redacteuren, vertalers en auteurs en je leert van alles over de achtergronden van boeken uit de hele wereld.

* Uitsluitend voor lezers onder de 35 *

Geef een reactie