Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Boek van de Maand
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Boeken Nieuws
Shortlist ECI literatuurprijs 2017
 
Winnaars DioraphteLiteratour Prijs 2017
 
Shortlist Man Booker Prize 2017
 
Festival Oude Muziek
 
Shortlist Europese Literatuurprijs
 
Boek van de Maand
Alessandro Baricco: Dit verhaal PDF Afdrukken E-mail

“Mensen leven vele jaren, maar in werkelijkheid leven ze alleen echt wanneer ze erin slagen te doen waarvoor ze geboren zijn. Daarvóór en daarna doen ze niets anders dan wachten en terugdenken.” 

Dat is het uitgangspunt van Baricco’s nieuwe roman, ‘Dit verhaal’. Ultimo, opgroeiend op het platteland van Italië in de beginjaren van de vorige eeuw, is geboren om het perfecte circuit te bouwen. Ultimo’s droom ontstaat als zijn vader de koeien verkoopt en een garage begint.         

In het fragmentarisch opgebouwde boek geven verschillende vertellers op eigen wijze een stem aan het verhaal. Samen vormen de fragmenten het levensverhaal van Ultimo. We lezen over het ontstaan van zijn droom om een circuit te bouwen, de verschrikkingen die hij meemaakt als soldaat in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn liefde voor de Russische Elizaveta, die eraan bijdraagt zijn droom waar te maken.   

Waar bij een schrijver van minder kaliber sentimentaliteit op de loer zou liggen, weet Baricco dit door zijn bijzondere en steeds verrassende taalgebruik feilloos te omzeilen. Wat blijft is een hartverwarmend verhaal over de roerige Italiaanse geschiedenis én over een man die in zijn leven doet waarvoor hij geboren is. 

Uitgeverij De Bezige Bij       € 18,90

 
Sandro Veronesi: Kalme chaos PDF Afdrukken E-mail

In Kalme chaos vertelt Veronesi op fabuleuze wijze over Pietro Paladini en zijn 10-jarige dochter Claudia. Pietro is een succesvol man. Hij heeft een goede baan, groot huis, een lieve vrouw (Lara) en dochter. Maar het noodlot lijkt toe te slaan. Op de dag dat Pietro samen met zijn broer twee vrouwen van de verdrinkingsdood redt, overlijdt Lara.  

Uit een soort boetedoening – het verdriet wil maar niet echt tot hem doordringen – doet hij zijn dochter op de eerste schooldag een belofte. Hij zal in zijn auto, voor de school, de hele dag op haar wachten. Het blijft niet bij een dag. Pietro kan zijn dochter maar niet alleen laten en spendeert al zijn dagen voor de school. Omdat hij ook werkt vanuit zijn auto komen zowel familieleden als collega’s hem daar opzoeken. De beslotenheid van de auto maakt het tot een biechtplaats: iedereen kan bij Pietro zijn persoonlijke verhaal kwijt.  

Vanuit zijn kalme gemoedstoestand – het leven lijkt stil te staan in de auto – overziet Pietro de chaos die heerst en neemt hij ingrijpende beslissingen. Waar voor een ander het verlies van een echtgenote het einde van de wereld had kunnen zijn, biedt het Pietro de kans om zijn leven te veranderen en succes in te ruilen voor geluk. 

Kalme chaos is een boek dat – zonder al te confronterend te zijn – de lezer uitdaagt na te denken over eigen succes en geluk. En, mede door zijn eenvoudige en aangrijpende stijl, weet Veronesi de lezer van begin tot eind geboeid te houden. Met recht wordt hij de grootste Italiaanse schrijver van dit moment genoemd.

Uitgeverij Prometheus € 24,95

 
Jens Christian Grøndahl: Rode handen PDF Afdrukken E-mail

Hoe ingrijpend kan je leven beïnvloed worden door een toevallige ontmoeting…

Wanneer er een vrouw bij zijn hotelreserveringsbalie op het station van Kopenhagen komt, is hij ,de naamloze mannelijke hoofdpersoon, direct onder de indruk van haar. Ze heeft onderdak nodig en hij biedt zijn eigen logeerkamer aan. In haar paspoort staat de naam Sonja, een andere dan waarmee ze zich eerder aan hem heeft voorgesteld. De volgende ochtend is de mysterieuze vrouw verdwenen. Ze laat een sleutel van een stationskluisje achter. In de kluis ligt een tas met duizenden Duitse marken.

Jaren later komt hij haar weer tegen. Wanneer hij haar confronteert met hun vroegere ontmoeting vertelt Sonja over haar min of meer toevallige betrokkenheid bij een groep van de Rote Armee Fraktion in Duitsland.

Hoewel ze elkaar nauwelijks kennen gaan ze samen naar het proces dat gevoerd gaat worden tegen de leden van deze groep. De groep waarvoor Sonja onbewust een belangrijke rol heeft gespeeld: na een bankoverval bestuurde zij de vluchtauto.

In een compacte stijl vertelt Grondahl ‘het verhaal van Sonja’. De lezer krijgt de ruimte zelf een oordeel te vormen over Sonja’s betrokkenheid bij de RAF en het proces maar ook over haar relatie tot de mannelijke hoofdpersoon. 

Uitgeverij Meulenhoff  € 15,00

 
Dino Buzzati: De woestijn van de tartaren PDF Afdrukken E-mail

Heeft een mens de moed om zijn leven zelf te bepalen? Dat is de intrigerende vraag die Buzzati in het in 1938 geschreven Woestijn van de Tartaren aan de orde stelt. Een betoverende roman over de absurditeit van het leven.

Luitenant Giovanni Drogo wordt na het afronden van zijn opleiding uitgezonden naar de Vesting, een oude grenspost waar oorlog tot het verleden behoort. Net aangekomen bekruipt hem het gevoel dat hij de Vesting zo snel mogelijk moet verlaten. Er is al jaren geen sprake van dreiging, toch worden de routines van het garnizoen elke dag strikt uitgevoerd. Hoewel het woestijnlandschap rond de Vesting onbegrensde mogelijkheden biedt, blijft het garnizoen wachten op een oorlog. De combinatie van routine, hoop en het telkens weer uitblijven van een aanval, laat de luitenant de tijd vergeten. De berusting, waar hij voor gewaarschuwd was, kruipt door zijn bloed.

In een fascinerende schrijfstijl en prachtige woordkeus, wordt er zonder overdaad verslag gedaan van het leven van Giovanni Drogo, die zich verliest in verlangen, wil tot succes en de angst om gewenning te doorbreken. 

Uitgeverij Wereldbibliotheek € 18,50

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 127 - 140 van 140
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer