Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Boek van de Maand
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Boeken Nieuws
Shortlist ECI literatuurprijs 2017
 
Winnaars DioraphteLiteratour Prijs 2017
 
Shortlist Man Booker Prize 2017
 
Festival Oude Muziek
 
Shortlist Europese Literatuurprijs
 
Boek van de Maand
Henk van Woerden: Ultramarijn PDF Afdrukken E-mail

De laatste roman van de in november vorig jaar overleden auteur Henk van Woerden is een meeslepend verhaal over liefde, ontheemding en het noodlot.

Van Woerden neemt ons mee naar het gebied rond de Middellandse zee. In een niet nader benoemd land groeien in de jaren vijftig van de vorige eeuw broer en zus Joakim en Aysel op als buitenstaanders in een hechte dorpsgemeen-schap. De twee delen samen een groot geheim. Als dit aan het licht komt wordt Aysel door haar vader meegenomen naar Duitsland. Joakim blijft achter en zoekt een uitvlucht in muziek. Aysel blijft zich in het kille Noord-Europa een outsider voelen. Niemand is echt geïnteresseerd in haar en haar cultuur.

Later in het boek staat Aysels dochter Özlem centraal, die in Amsterdam als prostitué werkzaam is. Tijdens een vakantie in het land van haar moeder besluit ze zich er te vestigen. Dan raakt ze in de ban van de luitspeler Joakim, tot wie ze zich, onwetend van haar familiegeschiedenis, onweerstaanbaar aangetrokken voelt.

Van Woerden is een taalkunstenaar, die met zijn poëtische taalgebruik een melancholisch gevoel oproept bij de lezer. Hij snijdt actuele onderwerpen aan als migratie en politiek. Maar door deze te verbinden met universele thematiek van (verboden) seksualiteit en het onvermijdelijke noodlot krijgt de roman een mythische dimensie.

Uitgeverij: Podium  €19,90

 
James Meek: Uit liefde van het volk PDF Afdrukken E-mail

Dit meeslepende boek met onverwachtse wendingen en diep-menselijke personages zal voor lange tijd in je geheugen gegrift blijven staan. Meek's stijl is een uitdrukking van meesterschap en schrijfplezier.


Het verhaal begint in 1910, met de prille liefde tussen de student Samarin en Katja, de dochter van de rector van de universiteit. Beide zijn gegrepen door het nieuwe revolutionaire gedachtegoed. Maar het is Katja die als eerste tot actie overgaat en wordt opgepakt met een bom in haar handtas. 
Vervolgens verspringt het verhaal naar oktober 1919. De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De burgeroorlog tussen de Roden en de Witten is in volle gang. In een dorpje in een uithoek van Siberië wachten een luitenant en het Tsjechisch legioen totdat zij huiswaarts mogen keren. Het dorp wordt bevolkt door een sekte van castraten, met als voorman een barbier die zijn vrouw en zoon in de steek heeft gelaten. Voeg dan nog toe; een waanzinnige kapitein, een gevangen sjamaan en Samarin, inmiddels een ontsnapte gevangene, die op de hielen wordt gezeten door een kannibaal, en het Russische epos is compleet.


Het boek met zijn grote (Russische) thema's trekt in sneltreinvaart aan de lezer voorbij: vragen over ware liefde, schuld en boete, religie, politiek, Meek raakt het allemaal, in prachtige beelden en poëtisch proza. De kracht is dat hij grote historische beschrijvingen moeiteloos afwisselt met de kleine psychologische karakterisering van zijn personages.

 

Uitgeverij: De Arbeiderspers  18,95
 
Michael Cunningham: Stralende dagen PDF Afdrukken E-mail

Een lofzang op de magistrale poëzie van Whitman!

Lucas, twaalf jaar en mismaakt, werkt in een fabriek. Zijn broer is verongelukt en Lucas heeft nu de zorg over zijn ouders, maar eigenlijk is hij te gevoelig voor het fabriekswerk. Hij leest en citeert vaak uit Leaves of Grass en probeert ondertussen ook de verloofde van zijn broer, Catharine, te beschermen voor naderend onheil. Wanneer Lucas op een dag Walt Whitman in levende lijve ontmoet wordt hij op het spoor gezet van zijn ware roeping...


Catherine, een forensisch psychologe in het hedendaags New York, maakt een foute inschatting met fatale gevolgen. Ze ontdekt de apocalyptische rol die de teksten van Walt Whitman in haar onderzoek spelen.


Simon, een wezen van titanium en mensenvlees, en kenner van de poëzie van Walt Whitman, leeft in het New York van de toekomst. Hij komt het kindermeisje Catareen tegen, een Nadiaanse die sinds tien jaar op aarde leeft. Wanneer zijn leven in gevaar is en zij daar bij betrokken raakt slaan ze samen op de vlucht door een geteisterd Amerika van na de kernramp. Onderweg ontmoetten ze het mismaakte jongetje Lucas, met wie zij verder reizen, op zoek naar de maker van Simon.

Cunningham heeft een intelligente, krachtige stijl, zonder overdadige beschrijvingen en hij toont zich in deze roman meester in diverse genres.


Uitgeverij: Prometheus  €17,95

 
Irène Némirovsky: Storm in juni PDF Afdrukken E-mail

Deze prachtige roman beschrijft in heldere stijl de vlucht van de Franse bevolking uit Parijs (1940) en de daaropvolgende jaren van Duitse bezetting. 

Het is juni 1940. De Duitsers naderen Parijs en veel inwoners maken zich gereed om in allerijl de stad te verlaten. We maken kennis met een aantal families uit zeer verschillende standen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar tijdens de vlucht, waarin overleven ten koste van alles het doel is, raken ze toch met elkaar verbonden. Storm in juni geeft een enerzijds humoristisch, maar toch vooral schrijnend beeld van het gedrag van de mens in nood. Een prachtig voorbeeld daarvan is de passage waarin de moeder van een groot gezin na overnachting onderweg met grote zorg alle bezittingen en kinderen verzamelt om verder te trekken. Ze weet zeker dat ze overal aan gedacht heeft, maar ze komt er bij de volgende stop achter dat ze haar schoonvader vergeten is. 

Na de roman, die indringend genoeg is om op zichzelf te staan, bevat het boek nog een extraatje voor de lezer in de vorm van de correspondentie van Némirovsky. Hieruit blijkt dat haar levensverhaal al een roman op zich bevat. De joodse schrijfster, gevlucht uit de Sovjet-Unie en nog geen tien jaar woonachtig in Frankrijk wordt opgepakt en naar een kamp gestuurd. Ze sterft uiteindelijk in de gaskamers van Auschwitz. Het koffertje met het manuscript van dit boek kon ze bij haar arrestatie nog net in handen van haar 13-jarige dochter drukken. Een geluk bij een ongeluk dat zoiets kostbaars bewaard is gebleven.
Uitgeverij: de Geus €24,90

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 127 - 135 van 135
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer