Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Fortepiano Sonatas, Adagio & Variations PDF Afdrukken E-mail
De debuut-cd van de jonge Amerikaanse pianist Bobby Mitchell is een voltreffer. Hij speelt de werken van Haydn met veel toegevoegde improvisaties die keurig in de stijl passen en die getuigen van zijn grote greep op de structuur. In de snelle delen neigt hij naar veel lyriek en is de doorgaande puls zelden opzichtig. In de langzame delen neemt hij veel vrijheden waarmee hij een interessant vraagteken plaatst bij het idee van klassieke muziek als zijnde muziek met een grote motoriek. Ook al bespeelt Mitchell zeer fraai een fortepiano uit 1799, hij is geen fortepianist, maar musicus. Met Tsjaikovski, Liszt en de modernen weet hij evenzeer raad.


 
Carl Philipp Emanuel Bach: 6 organ sonatas PDF Afdrukken E-mail

Ton Koopman heeft zich de laatste jaren vooral geprofileerd als dirigent, maar is zijn oude instrumenten (orgel en klavecimbel) gelukkig nog lang niet verleerd. Op zijn nieuwste cd speelt hij zes orgelsonates van Carl Philipp Emanuel Bach, een van de meest avontuurlijke zonen van Johann Sebastian en net zo geniaal als zijn vader. De stukken zijn toonbeelden van de Empfindame Stil die in Duitsland bloeide tussen 1750 en 1780: muziek met een overdaad aan verrassende wendingen in harmonie, dynamiek en ritme, alsof het demonstratieve gemoed elk moment alle kanten op kan gaan. Omdat dit een muziek lijkt van momenten, kunnen de stukken gauw lappendekens worden zonder enige continuïteit. Koopman begrijpt zowel de grilligheid van deze stukken als de heimelijke structuur. Hij maakt hoorbaar wat de zoon van zijn vader daarmee deed, waardoor deze helaas weinig gehoorde werken zowel vertrouwd als gewaagd klinken. 
John Adams: The Gospel according to the other Mary PDF Afdrukken E-mail
De Amerikaanse componist John Adams houdt ervan zich te baseren op moderne onderwerpen of om oude ideeën nieuw leven in te blazen. Zijn nieuwste werk is gebaseerd op het lijdensverhaal van Christus, maar nu bezien vanuit weinig bekende bijbelse personages. En om dit andere perspectief te benadrukken, koos Adams niet alleen teksten uit de bijbel, maar ook van latere schrijvers onder wie Hildegard von Bingen en Primo Levi. Ook in zijn muziek is hij niet eenkennig. 

We horen sporen van minimal music, populaire Amerikaanse naoorlogse muziek, ernstige romantiek, opzwepende Latijns-Amerikaanse klanken en de middelen van het modernisme geplaatst in een filmische, onmodernistische context. 

De fragmenten zijn ieder op zich zeer sterk, mede dankzij de prachtige zang van koor en solisten, en dirigent en componist maken van de episoden één doorgaand spannend betoog. Deze muziek is niet bedoeld als verfijnd vermaak, maar als een grootse en ingrijpende gebeurtenis. En zo werkt het ook.


 
Richard Strauss: Elektra PDF Afdrukken E-mail
Deze dubbel-cd is een van de hoogtepunten van dit Richard Strauss-jaar. Zijn opera Elektra over liefde, dood, wraak en familiebanden die fungeren als dynamiet, krijgt een van de beste uitvoeringen ooit. De zangers zijn schitterend, de geraffineerde instrumentatie wordt een essentieel onderdeel van het drama en de dirigent maakt kloktijd ondergeschikt aan ‘gevoelstijd’. En zoals altijd bij Strauss heerst de dubbele betekenis: adeldom naast opportunisme, schoonheid en gezochte lelijkheid, schijn en wezen. En het ene kan bij Strauss en in deze uitvoering nooit zonder het ander.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Resultaten 99 - 112 van 126
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer