Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Mozart, Chopin, Scriabin, Rameau en Bach: The Salzburg Recital PDF Afdrukken E-mail
Enthousiaste recensies waren er al en met recht: Sokolovs spel heeft alle voordelen van betrekkelijk langzame tempï: details komen beter uit en kleine tempovrijheden klinken volstrekt natuurlijk. Hij heeft een feilloze neus voor de lange lijn, geeft alle dynamische nuances hun plek in het grote betoog terwijl ze ook op zichzelf kunnen staan, en de vele toegiften bewijzen van zeer uiteenlopende componisten dat Sokolov een groot repertoire naar zijn hand kan zetten. Vergeleken met eerdere cd's van hem is de balans tussen regelmaat en grilligheid veel beter en is zijn toucher aanzienlijk rijker. De klassieken worden latente romantici en de romantici verloochenen hun klassieke instincten niet. En wij mogen ons verheugen op een nieuwe cd van deze meesterpianist.


 
Motets: Music from Northern France, the Cambrai manuscript A 410 PDF Afdrukken E-mail
Een van de laatst verschenen cd’s met middeleeuwse muziek bevat motetten uit het zg. Cambrai manuscript, ontstaan in Frankrijk in de dertiende eeuw, muziek die voor ik weet niet eerder op cd is uitgebracht. De polyfonie is nog vrij eenvoudig en overzichtelijk, de muziek bezit een zekere hoekigheid en nog lang niet de vloeiende beweging die de meerstemmigheid uit de renaissance kenmerkt. Maar daar staat tegenover een grote helderheid in de klank, een veelheid aan verrassende wendingen en een rauwheid die eerder volks en direct dan stichtelijk en religieus aandoen. Die laatste kwaliteit wordt sterk benadrukt door het gezelschap Graindelavoix dat, net als op zijn eerdere cd’s, de felheid en onbarmhartigheid van muziek uit deze periode enthousiasmerend weet te belichten. Het resultaat is een geweldige intensiteit die de vitaliteit van het aardse en het hemelse prachtig weet te verbinden. En het hoge niveau van de uitvoering is bij deze musici uiteraard geen verrassing.


 
Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Trios PDF Afdrukken E-mail
De Nederlandse pianist Hannes Minnaar maakte een paar jaar geleden naam als solist (hij won de derde prijs op het prestigieuze Koningin Elisabethconcours), maar ontpopt zich ook als een uitstekende kamermuziekspeler. Onlangs verschenen zijn prachtige uitvoering van alle vioolsonates van Beethoven (met Isabelle van Keulen) plus deze dubbel-cd met ‘zijn’ Van Baerle Trio met alle pianotrio’s van Mendelssohn. Minnaar is de drijvende kracht in uitvoeringen waarin hij de virtuoze allure van de solopartij prachtig in balans brengt met de eisen van intiem kamermuziekspel. Violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder weten met subtiele gebaren in een solide keurslijf een sfeer van grote vervoering en gelukzaligheid op te roepen en de prachtige opname maakt van de trio’s op de juiste momenten een pianoconcert dan wel een symfonie. Bovendien is deze cd deel van de actie Aangenaam Klassiek en daarom tijdelijk goedkoper.


 
Berg, Busoni, Webern en Zemlinsky: Liederen PDF Afdrukken E-mail
Een manier om moderne muziek toegankelijk te maken is om hoorbaar te maken dat ze lang niet altijd modern is. Dat gebeurt voor een groot deel op deze cd. De liederen van Zemlinsky en Berg staan op de grens van romantiek en expressionisme. In de arrangementen van Reinbert de Leeuw en Erwin Stein van deze orkestliederen voor kleine bezettingen verzachten weldadige klanken de soms bijtende harmonieën en liggen verzengende vervoering en tomeloze tragiek zeer dicht bij elkaar, zeker als de liederen zo fraai worden gespeeld en gezongen als hier. Zo’n verhouding tot elkaar hebben ook Busoni’s Berceuse Elégiaque (in de bewerking van Schönberg) en Weberns Passacaglia (bewerking Reinbert de Leeuw) met de Passacaglia met anderhalf been in de moderne tijd. Alle stukken, nu ongeveer een eeuw oud, zijn volstrekt niet tijdgebonden, eerder tijdloos. De cd dankzij de actie Aangenaam Klassiek tijdelijk flink goedkoper.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 99 - 112 van 130
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer