Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Beethoven: Piano Concertos nos. 1 & 2 PDF Afdrukken E-mail
Hannes Minnaar is bezig alle pianoconcerten van Beethoven vast te leggen op cd. Eerder nam hij al 4 en 5 op, onlangs zijn 1 en 2 verschenen en hopelijk krijgt hij de kans om ook 3, de Koorfantasie, het jeugdpianoconcert in Es, het Vioolconcert in de versie als pianoconcert en het Rondo in Bes op te nemen. In Beethoven benadrukt hij de vriendelijkheid en lichtvoetigheid, minder de ernst, het theatrale en de hang naar het metafysische. Energiek en solide is hij altijd, speels meestal, verrassend meer in de details dan in de grote lijn. Het orkest klinkt eerder gedreven dan perfect tot in de puntjes; een beethovenachtige ruigheid gaat mooi hand in hand met de Beethoven die nog maar half Haydn ontgroeid is.  


 
Schubert en Beethoven: Sokolov PDF Afdrukken E-mail
De Russische pianist Grigory Sokolov was jarenlang een geheimtip, maar is sinds kort ook bekend bij het grote publiek. Zijn eerste cd voor DGG met werken van Mozart en Chopin, twee jaar geleden uitgebracht, was voor velen een aangename openbaring en zijn tweede met Schubert en Beethoven is een prettige bevestiging van de eerste. Sokolov versmelt snelheid met rust, verfijning met energie, vrijheid met puls en doet dat alles zo vanzelfsprekend dat men de tijd vergeet en slechts wil uitzien naar zijn volgende cd. Overbekende stukken klinken als nieuw en de beste uitvoering is weer wat ze altijd al was, onbeschrijflijk.


 
Feldman, Satie en Cage: Rothko Chapel PDF Afdrukken E-mail
Wie van de verstilde stukken van Satie houdt en graag iets soortgelijks wil horen, komt met deze cd royaal aan zijn trekken. Hoofdwerk is Rothko Chapel van de Amerikaan Morton Feldman, een lang stuk voor koor en klein ensemble waarin de verfijnde klank, vaak zonder een duidelijke puls, een besef geeft van tijdloosheid en dat een prachtige klinkende analogie is van Rothko’s monochrome schilderijen. Ook de andere werken op de cd (van Cage en Satie) versterken de sfeer van beschaafde intensiteit en lichte richtingloosheid. Muziek zonder veel beweging en met veel spanning.


 
Wagner: Das Rheingold PDF Afdrukken E-mail
Jaap van Zweden heeft grootste plannen - en slaagt daarin behoorlijk. Als dirigent heeft hij het inmiddels geschopt tot chef-dirigent van de New York Philharmonic. Ondertussen in de opnamestudio mag hij zich storten op een van de grootste werken uit de operageschiedenis: Wagners vierdelige cyclus Der Ring des Nibelungen waarvan deel één (Das Rheingold) net uit is. De cd doet recht aan zowel het werk als de dirigent. Van Zweden houdt van een gespierde aanpak, wil graag de grote lijn hoorbaar maken en is meer gericht op melodie en ritme dan op klank. Daarnaast werkt hij met een keur aan excellente zangers (onder andere Matthias Goerne en Michelle DeYoung) en ook zonder beeld voelt men het toneel. Alle elementen in een opera het volle pond geven, is een utopie, zeker bij Der Ring des Nibelungen, maar Van Zweden komt ver.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 85 - 98 van 130
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer