Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Vasks: String quartets 2 & 5 PDF Afdrukken E-mail
De Letse componist Peteris Vasks dankt zijn westerse reputatie net als Arvo Pärt aan zijn mix van oude en moderne compositietechnieken. Bij Vasks zit het oude vooral in de harmonie die geïnspireerd lijkt op kerkmuziek. Het moderne is een eigenzinnige verwerking van collage en minimal music. De componist en de musici maken van dit zeer heterogene gezelschap een uiterst homogeen geheel waarin intensiteit en verrassing voortdurend hand in hand gaan. Het is muziek met een grote impliciete kracht, ze heeft samenhang zonder dat alle patronen zichtbaar worden en ze stelt de luisteraar in staat de tijd te vergeten.  


 
Rameau en Royer: Vertigo PDF Afdrukken E-mail
Jean Rondeau is een rijzende ster in de klavecimbelwereld en deze cd maakt duidelijk waarom. Hij maakt Royer een grotere componist dan hij is, behandelt Rameau niet als een representant van een cultuur maar als een reus, geeft het instrument een zeer zangerige, on-staccato-achtige klank en maakt de luisteraar vooral nieuwsgierig naar meer van deze componisten.


 
Beethoven: Octet, Rondino, Quintet PDF Afdrukken E-mail
Het Belgische gezelschap il gardellino profileert zich al jaren met succes met historisch verantwoorde uitvoeringen van blaasmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. De jongste cd (waarin de groep in het Pianokwintet samenwerkt met fortepianist Arthur Schoonderwoerd) bevat werken waarin de nog jonge Beethoven sterk aanleunt tegen zijn modellen Haydn en Mozart en de Beethoveniaanse weerbarstigheid meer incidenteel dan structureel is. De klank van de oude instrumenten geeft de muziek iets rafeligs waardoor Beethoven nog meer een losbol wordt. De wereld hoeft van hem nog niet te worden verbeterd, maar de betere gekkigheid is al duidelijk aanwezig, ook bij de musici.


 
Woodwinds PDF Afdrukken E-mail
Het Koninklijk Concertgebouworkest is onder andere zo'n goed orkest omdat de orkestleden ook uitstekend kamermuziek kunnen spelen. Op deze cd presenteren enkele blazers uit het orkest zich in twintigste-eeuwse stukken voor blaasbezetting. Of de dames en heren nu de ruige klanken van Janacek spelen, de verklanking van de roaring twenties van Martinu, de verfijnde moderniteit van Veress of de vrolijke wereld van café chantant Poulenc, alles krijgt een patijn van beschaving en ernst. Dat is geen kritiek: zelfs al wil je muziek iets wilder vertolkt hebben dan hier, probeer alles maar eens zo goed te spelen als hier gebeurt.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 85 - 98 van 134
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer