Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Water PDF Afdrukken E-mail
Water is minder ongrijpbaar dan het lijkt als je weet om te gaan met het vloeiende karakter ervan. Die les heeft Helene Grimaud getuige haar jongste cd goed geleerd. Ze speelt 'waterstukken' van allerlei componisten (onder andere Debussy, Ravel, Fauré, Berio, Takemitsu, Albeniz, Liszt en Janacek), afgewisseld met fraaie elektronische intermezzi van Nitin Sawhney. Grimaud is op haar best als de niet-klassieke muzikale structuren vragen om een grote intuïtieve beheersing van de vorm. Daarnaast houdt zij van veel pathos in de gebaren, veel vrijheid in het ritme en weet zij dat te combineren met een grote rijkdom in de klank en vooral een gevoel voor mysterie.


 
Tsjaikovski: The Seasons en Grand Sonata PDF Afdrukken E-mail
Tsjaikovski is tegenwoordig vooral bekend om zijn grote dramatische werken, maar die vormen slechts één aspect van zijn oeuvre. Hij schreef ook vele korte stukken met een hoog salongehalte, vol divertissement voor de hogere kringen en met een schitterende mix van verfijning en eenvoud. Tot die stukjes vol onbekommerde en ongegeneerde emoties behoort De seizoenen, een cyclus van twaalf korte pianowerken, voor elke maand één. De twaalf zijn heerlijke stemmingscomposities en de uitvoeringen door de Engelsman Freddy Kempf bevestigen zijn imago als een subtiele en zeer interessante pianist.


 
Mozart: The Weber Sisters PDF Afdrukken E-mail
Voor Mozart waren vrouwen een belangrijk onderwerp. Mozart hield van vrouwen, zij hielden van hem en voor diverse zangeressen schreef hij enkele van zijn mooiste stukken. Een bijzondere rol in zijn leven speelden de gezusters Weber: op Aloysia en Constanze was hij verliefd en met de tweede zou hij ook trouwen. 'Hun muziek' is een weldaad voor elke zangeres, ook nu, vandaar dat de jonge Franse sopraan Sabine Devieilhe een gehele cd wijdde aan dit repertoire. Wat de cd extra aantrekkelijk maakt is allereerst de begeleiding door het barokorkest Pygmalion dat de barokke liefde voor retoriek moeiteloos verenigt met een klassieke hang naar energie. Daarnaast bevat de cd enkele instrumentale stukken van Mozart die laten horen dat Mozart ook daarin een echte operaschrijver was. Zelfs van de Jupitersymfonie maakt de zangeres een opera-aria.


 
Mozart: Die Entfuhrung aus dem Serail PDF Afdrukken E-mail
René Jacobs, aanvankelijk countertenor en nu vooral dirigent, heeft zich de laatste jaren als dirigent vooral toegelegd op opera's van Mozart. Zijn achtergrond als zanger merkt men aan het feit dat hij, veel meer dan andere dirigenten, kan meeademen met de zangers waardoor de muziek vaak vloeiender klinkt. En zijn grote vertrouwdheid met muziek uit renaissance en barok hoort men aan zijn grote gevoel voor retoriek die ook in de klassieke periode van cruciaal belang was. Net als in zijn vorige operaopnamen verwerkte Jacobs nieuwe inzichten in de uitvoering waardoor allerlei details voor de kenners zeer verrassend zullen klinken. De zangers onder wie Prégardien, Eriksmoen, Schmitt en Johannsen, zijn van het hoogste niveau en het RIAS Kammerchor en de Akademie für Alte Musik staan garant voor een prachtige koor- en orkestklank.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Resultaten 85 - 98 van 126
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer