Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Nicolaes Vallet: Resveillez-vous PDF Afdrukken E-mail
Nederlandse muziek uit de periode 1550-1700 was tot voor kort het vrijwel exclusieve domein van het gezelschap Camerata trajectina. Nu is er concurrentie, of beter aanvulling. Luitist Willem Mook bracht 2 cd's uit met muziek van de Nederlander Nicolaes Vallet (ca. 1583-ca. 1645) voor luit en voor luit en stem. De uitvoeringen van de liederen door onder meer tenor Harry van Berne en bas Jelle Draijer zijn iets minder calvinistisch dan die van Camerata en Willem Mook speelt alleen en met anderen de luitstukken met een zekere zwier die
passen bij de Franse naam van de componist. De muziek staat op de grens van renaissance en barok, met een overwicht vaak voor de oude tijd. De opname en documentatie zijn uitstekend. De muziek illustreert dat Nederland destijds met de internationale ontwikkeling meeging, maar er een onmiskenbaar "gezellig" tintje aan gaf.


 
Mozart: Pianoconcerten nrs. 18 en 22 PDF Afdrukken E-mail
Ronald Brautigam is bezig met diverse cd-reeksen: alle pianowerken van Beethoven, alle Lieder ohne Worte van Mendelssohn plus alle concerten van Haydn en Mozart. Hoe bijzonder zijn Mozart-reeks is, illustreert de reactie op het nieuwste deel met het 18e en 22e concert. We reageren niet vertrouwd omdat we Brautigams aanpak na vijf cd's herkennen, maar omdat zijn spel verandert van een openbaring in een conventie. De vlotte tempi, de onnadrukkelijke virtuositeit, de rijke dynamiek van het solo-instrument, de vele subtiliteiten in de frasering, de moeiteloze combinatie van lichtheid en ernst, noten en versieringen en van piano en orkest dankzij de bespeelde instrumenten. Hopelijk mag Brautigam van BIS alle concerten van Mozart opnemen.


 
W.A. Mozart: Mars, Serenade en Symfonie PDF Afdrukken E-mail
Nikolaus Harnoncourt is voortdurend in ontwikkeling en een nieuwe opname van eerder opgenomen werken is bij hem dan ook geen herhaling. Op deze cd dirigeert hij een mars, een serenade en een symfonie van Mozart. Het theaterdier in hem is nog beter dan jaren geleden in staat bruuske accenten te doseren, waardoor dramatische schokken meer op hun plek vallen en daardoor sterker werken, ook in deze instrumentale stukken. Het orkest is ‘het oude muziek orkest’ Concentus Musicus Wien, maar veel meer in het oor springend dan deze vertrouwde klank is de taal van de gerijpte dramaticus voor wie Mozart geen toonbeeld is van klassiek evenwicht maar van soms sluimerende soms openlijke turbulentie.


 
Tears, Harpsichord Laments of the Seventeenth Century PDF Afdrukken E-mail
Een van de specialiteiten binnen de barokmuziek is de verfijnde en lang uitgerekte treurzang. Vooral de subtiliteiten in de tempoveranderingen geven de muzikale klachten een enorme intensiteit. De Belgische klavecinist Ewald Demeyere heeft bijna een volledige cd gewijd aan dit niet zo bekende repertoire. Welke componisten hij ook onder handen heeft, of het nu Byrd, Froberger, Tomkins, Schildt of Louis Couperin is, de stukken worden intrigerende opeenvolgingen van roerende momenten waarbij telkens de kracht van de expressie het wint van de conventie. De cd in één ruk beluisteren is teveel van het mooie, maar alle werken in deze uitvoeringen zijn juwelen.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 71 - 84 van 90
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer