Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Faure: Pianomuziek deel 1 PDF Afdrukken E-mail

Dit jaar zijn in de actie Aangenaam Klassiek maar liefst twee cd’s gewijd aan de pianomuziek van Gabriel Fauré. De verschillen betreffen enigszins het repertoire en vooral de uitvoering. Hannes Minnaar benadrukt vooral het klassieke, soms Brahms-achtige van de stukken. Louis Lortie op deze cd heeft meer oog voor de lyriek en de prachtige toon. Fauré kennende hebben beide pianisten volkomen gelijk. De beste oplossing is dan ook: koop beide cd’s (beide cd’s zijn gelukkig nog voordelig geprijsd) en denk ze samen tot de complete Fauré, een componist die veel meer aandacht verdient dan hij nu meestal krijgt.

 
Lisa Batiashvili: Vioolconcerten Tsjaikovski en Sibelius PDF Afdrukken E-mail

De violiste Lisa Batiashvili breekt door. Ze brengt overbekend repertoire met een frisse blik en behandelt nieuwe stukken alsof ze gemeengoed zijn. Op haar nieuwste cd speelt ze twee van de bekendste vioolconcerten (van Sibelius en Tsjaikovski) en wordt ze bijgestaan door Daniel Barenboim, die een steeds betere dirigent wordt. Tijdelijk veel goedkoper in het kader van de actie Aangenaam Klassiek.

 
Aangenaam Klassiek PDF Afdrukken E-mail


Fauré is ongeveer een tijdgenoot van Debussy en Ravel, maar veel minder bekend. Hij verkiest de mildheid, sereniteit en verfijning boven de explosiviteit en grilligheid en ontwikkelde zich zonder zich veel van anderen aan te trekken. Deze selectie uit zijn pianomuziek toont prachtig de veranderingen die hij doormaakte. Hannes Minnaar speelt de werken die hem passen en bewijst daarmee deze muziek en zichzelf de beste dienst.
Daniil Trifonov, nu 25, geldt als een van de beste jonge pianisten van dit moment. Omdat je als beginner geen halve maatregelen mag nemen, koos hij voor deze cd (zijn vierde) de complete etudes van Liszt, waarin de componist de grenzen van de pianotechniek rigoureus verlegde en daarmee alle vertolkers opzadelde met transcendentale hobbels. Voor Trifonov lijken ze niet te bestaan. Techniek maakt hij volledig ondergeschikt aan muzikaliteit en de vorm is hem even dierbaar als het bijzondere moment. Dat het constante pianistische machtsvertoon blijft boeien, is een bijzondere prestatie.
Dit is de eerste cd van het Orkest van de Achttiende Eeuw, gemaakt na de dood van Frans Bruggen. Buiten Mozarts Hoboconcert horen we ook Mozarts kamermuziek met hobo. De heldere klank van Frans Bruggen is gelukkig gebleven en hoboïst Frank de Bruine speelt zo sterk dat elk stuk verandert in kamermuziek. Dramatiek zit in subtiliteiten en niemand vraagt zich nog af of de klank, ooit bedoeld als authentiek, wel historisch verantwoord is. De klank is authentiek in de zin van overtuigend.
Bernard Haitink, nu 87, wil gelukkig nog niet ophouden. Hoe goed hij op zijn oude dag is, bewijst de dubbel-cd met werken van Beethoven, Brahms en Weber. Het vuur mag dan meer inwendig zijn dan voorheen, de klanken die hij uit het orkest krijgt, stoppen elke discussie over smaak en stijl. En de violist Frank Peter Zimmermann is voor Beethovens Vioolconcert de gedroomde solist.
Kristian Bezuidenhout ontpopt zich meer en meer tot een van de beste Mozart-vertolkers van dit moment. Hij beklemtoont zeer nadrukkelijk de dramatische gebaren die vaak meer impliciet klinken en betoont zich tegelijk een meester van de grote vorm. De muziek lijkt zowel bedacht als geïmproviseerd en het instrument is zowel doel op zich (de klank is prachtig) als middel tot geweldig musiceren.
De Cellosonate van Rachmaninov wordt meer en meer een repertoirestuk voor vele cellisten, te vergelijken met de positie van de sonates van Beethoven, Brahms en Chopin. De jonge Nederlandse rijzende ster Harriet Krijgh speelt met de allure en het pathos dat het werk vraagt en is evenzeer meester in de overige, vriendelijker werken.
Louis Andriessen is een van Nederlands beste componisten en zeker de bekendste componerende landgenoot in het buitenland. Sinds midden jaren zeventig verenigt hij de energie van minimal music, de schijnbare ijzigheid van Stravinsky, de ruigheid van popmuziek en het raffinement van Ravel. Tot welke intrigerende en hemelbestormende resultaten dit leidt, illustreert deze cd: een werk dat amper veertig minuten duurt maar nog zeer lang natrilt.
In de cantates van Bach heeft dirigent Philippe Herreweghe hooguit gelijken, geen superieuren. Hij verenigt de winst van de historische uitvoeringspraktijk met een grote greep en geeft de stukken bij alle dramatiek een grote devotie en intimiteit. Voeg daarbij het prachtige koor Collegium Vocale en de schitterende solisten en de cd wordt bij alle ellende in de tekst uitermate bijna begerenswaardig.
Het gezelschap Camerata trajectina richt zich graag op de minder bekende en soms meer volkse Nederlandse muziek uit de Renaissance. Het resultaat is veel onbekend repertoire dat zeer aanstekelijk wordt gebracht. In deze cd gaat het om de Zeven Doodzonden, die destijds niet alleen componisten, maar ook een schilder als Jeroen Bosch inspireerde. En omdat we de oude teksten missen, vroeg het gezelschap een nieuwe aan Gerrit Komrij die tijdloze waarheden presenteert met veel humor en stijl.
Erwin Schulhoff was in zijn tijd (het interbellum) een bekende componist, maar werd vermoord door de nazi’s en was na ’45 lange tijd vergeten. Waarom hij weer in beeld is, bewijzen deze musici. De kwartetten staan bol van eigentijdse effecten en humor, maar illustreren zijn verbondenheid met Beethoven en Mozart. De musici van het Alma Quartet spelen in de beste orkesten en weten ook in kwartetspel te imponeren.

 
Jacob van Eyck:Der Fluyten Lust-hof PDF Afdrukken E-mail
Jacob van Eyck
Waarschijnlijk de bekendste Utrechtse musicus uit de periode van de oude muziek is deze blinde musicus. Hij was verbonden aan de Dom en verblijdde de omstanders met zijn spel op de beiaard en de blokfluit. De beste vertolker van zijn vele, prachtige fluitstukken is de Nederlander Erik Bosgraaf die ook ander repertoire schitterend uitvoert. Op het festival gaat Bosgraaf in dit repertoire de confrontatie aan met een klankartiest, op de cd speelt hij de oorspronkelijke versie.

Jacob van Eyck: Der Fluyten Lust-hof
Brilliant Classics BC 93391
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 71 - 84 van 134
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer