Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Chopin: The Chopin Album PDF Afdrukken E-mail
De celliste Sol Gabetta is van vele markten thuis en speelt een celloconcert van Vivaldi even graag en goed als een nieuw stuk, speciaal voor haar geschreven door de Nederlander Michel van der Aa. Op deze cd bewijst ze haar kunnen in werken van Chopin: zijn schitterende, helaas enige Cellosonate, enkele pianostukken bewerkt voor cello en piano en werken van Chopins beroemdste tijdgenoot onder de cellisten: Franchomme. Chopins Cellosonate is veel grootser en klassieker dan zijn korte, veel romantischer werken voor pianosolosolo. Gabetta verenigt de romantische inslag vol expressieve vrijheden met een meer formele klassieke instelling. De pianist Bertrand Chamayou, die ik tot dusver alleen kende als een geweldige solist, blijkt ook een geweldige kamermuziekspeler.


 
Bach, Bach, Geminiani, Górecki, Reich en Scarlatti: Time present and time past PDF Afdrukken E-mail
Dat de revival van het klavecimbel na 1900 componisten ertoe bracht nieuwe muziek voor dit oude instrument te schrijven, was reeds bekend, maar de twee klavecimbelwerelden leefden vervolgens tamelijk gescheiden. Dat de oude en de nieuwe muziek echter gebaat zijn bij eenzelfde aanpak, weten nog maar weinigen. Mahan Esfahani speelt op zijn debuut-cd oude en nieuwe klavecimbelmuziek: enerzijds Bach en Geminiani, anderzijds Gorecki en Reich. De motoriek van moderne muziek past goed bij oude muziek en de kleine wendingen bekend uit het oude repertoire geven de nieuwe stukken onverwachte accenten. Het is verfrissend oude muziek eens niet te horen met een overdaad aan onberekenbare vrijheden en de nieuwe muziek met verrassingen die men kent uit de barok. Een weldadige verrijking is het!


 
Mozart, Chopin, Scriabin, Rameau en Bach: The Salzburg Recital PDF Afdrukken E-mail
Enthousiaste recensies waren er al en met recht: Sokolovs spel heeft alle voordelen van betrekkelijk langzame tempï: details komen beter uit en kleine tempovrijheden klinken volstrekt natuurlijk. Hij heeft een feilloze neus voor de lange lijn, geeft alle dynamische nuances hun plek in het grote betoog terwijl ze ook op zichzelf kunnen staan, en de vele toegiften bewijzen van zeer uiteenlopende componisten dat Sokolov een groot repertoire naar zijn hand kan zetten. Vergeleken met eerdere cd's van hem is de balans tussen regelmaat en grilligheid veel beter en is zijn toucher aanzienlijk rijker. De klassieken worden latente romantici en de romantici verloochenen hun klassieke instincten niet. En wij mogen ons verheugen op een nieuwe cd van deze meesterpianist.


 
Motets: Music from Northern France, the Cambrai manuscript A 410 PDF Afdrukken E-mail
Een van de laatst verschenen cd’s met middeleeuwse muziek bevat motetten uit het zg. Cambrai manuscript, ontstaan in Frankrijk in de dertiende eeuw, muziek die voor ik weet niet eerder op cd is uitgebracht. De polyfonie is nog vrij eenvoudig en overzichtelijk, de muziek bezit een zekere hoekigheid en nog lang niet de vloeiende beweging die de meerstemmigheid uit de renaissance kenmerkt. Maar daar staat tegenover een grote helderheid in de klank, een veelheid aan verrassende wendingen en een rauwheid die eerder volks en direct dan stichtelijk en religieus aandoen. Die laatste kwaliteit wordt sterk benadrukt door het gezelschap Graindelavoix dat, net als op zijn eerdere cd’s, de felheid en onbarmhartigheid van muziek uit deze periode enthousiasmerend weet te belichten. Het resultaat is een geweldige intensiteit die de vitaliteit van het aardse en het hemelse prachtig weet te verbinden. En het hoge niveau van de uitvoering is bij deze musici uiteraard geen verrassing.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 57 - 70 van 90
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer