Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Beethoven: Octet, Rondino, Quintet PDF Afdrukken E-mail
Het Belgische gezelschap il gardellino profileert zich al jaren met succes met historisch verantwoorde uitvoeringen van blaasmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. De jongste cd (waarin de groep in het Pianokwintet samenwerkt met fortepianist Arthur Schoonderwoerd) bevat werken waarin de nog jonge Beethoven sterk aanleunt tegen zijn modellen Haydn en Mozart en de Beethoveniaanse weerbarstigheid meer incidenteel dan structureel is. De klank van de oude instrumenten geeft de muziek iets rafeligs waardoor Beethoven nog meer een losbol wordt. De wereld hoeft van hem nog niet te worden verbeterd, maar de betere gekkigheid is al duidelijk aanwezig, ook bij de musici.


 
Woodwinds PDF Afdrukken E-mail
Het Koninklijk Concertgebouworkest is onder andere zo'n goed orkest omdat de orkestleden ook uitstekend kamermuziek kunnen spelen. Op deze cd presenteren enkele blazers uit het orkest zich in twintigste-eeuwse stukken voor blaasbezetting. Of de dames en heren nu de ruige klanken van Janacek spelen, de verklanking van de roaring twenties van Martinu, de verfijnde moderniteit van Veress of de vrolijke wereld van café chantant Poulenc, alles krijgt een patijn van beschaving en ernst. Dat is geen kritiek: zelfs al wil je muziek iets wilder vertolkt hebben dan hier, probeer alles maar eens zo goed te spelen als hier gebeurt.


 
Beethoven: Piano Concertos nos. 1 & 2 PDF Afdrukken E-mail
Hannes Minnaar is bezig alle pianoconcerten van Beethoven vast te leggen op cd. Eerder nam hij al 4 en 5 op, onlangs zijn 1 en 2 verschenen en hopelijk krijgt hij de kans om ook 3, de Koorfantasie, het jeugdpianoconcert in Es, het Vioolconcert in de versie als pianoconcert en het Rondo in Bes op te nemen. In Beethoven benadrukt hij de vriendelijkheid en lichtvoetigheid, minder de ernst, het theatrale en de hang naar het metafysische. Energiek en solide is hij altijd, speels meestal, verrassend meer in de details dan in de grote lijn. Het orkest klinkt eerder gedreven dan perfect tot in de puntjes; een beethovenachtige ruigheid gaat mooi hand in hand met de Beethoven die nog maar half Haydn ontgroeid is.  


 
Schubert en Beethoven: Sokolov PDF Afdrukken E-mail
De Russische pianist Grigory Sokolov was jarenlang een geheimtip, maar is sinds kort ook bekend bij het grote publiek. Zijn eerste cd voor DGG met werken van Mozart en Chopin, twee jaar geleden uitgebracht, was voor velen een aangename openbaring en zijn tweede met Schubert en Beethoven is een prettige bevestiging van de eerste. Sokolov versmelt snelheid met rust, verfijning met energie, vrijheid met puls en doet dat alles zo vanzelfsprekend dat men de tijd vergeet en slechts wil uitzien naar zijn volgende cd. Overbekende stukken klinken als nieuw en de beste uitvoering is weer wat ze altijd al was, onbeschrijflijk.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 43 - 56 van 90
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer