Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
W.A. Mozart: Mars, Serenade en Symfonie PDF Afdrukken E-mail
Nikolaus Harnoncourt is voortdurend in ontwikkeling en een nieuwe opname van eerder opgenomen werken is bij hem dan ook geen herhaling. Op deze cd dirigeert hij een mars, een serenade en een symfonie van Mozart. Het theaterdier in hem is nog beter dan jaren geleden in staat bruuske accenten te doseren, waardoor dramatische schokken meer op hun plek vallen en daardoor sterker werken, ook in deze instrumentale stukken. Het orkest is ‘het oude muziek orkest’ Concentus Musicus Wien, maar veel meer in het oor springend dan deze vertrouwde klank is de taal van de gerijpte dramaticus voor wie Mozart geen toonbeeld is van klassiek evenwicht maar van soms sluimerende soms openlijke turbulentie.


 
Tears, Harpsichord Laments of the Seventeenth Century PDF Afdrukken E-mail
Een van de specialiteiten binnen de barokmuziek is de verfijnde en lang uitgerekte treurzang. Vooral de subtiliteiten in de tempoveranderingen geven de muzikale klachten een enorme intensiteit. De Belgische klavecinist Ewald Demeyere heeft bijna een volledige cd gewijd aan dit niet zo bekende repertoire. Welke componisten hij ook onder handen heeft, of het nu Byrd, Froberger, Tomkins, Schildt of Louis Couperin is, de stukken worden intrigerende opeenvolgingen van roerende momenten waarbij telkens de kracht van de expressie het wint van de conventie. De cd in één ruk beluisteren is teveel van het mooie, maar alle werken in deze uitvoeringen zijn juwelen.


 
Rita Verschuur: Over Simeon. Een vriendschap met Simeon ten Holt PDF Afdrukken E-mail
Simeon ten Holt (1923-2012) was de laatste dertig jaar Nederlands populairste componist. Zijn muziek ervaren velen als modern en toegankelijk, verenigt invloeden van Chopin en minimal music en is geschikt om bij weg te dromen. Hij schreef vele werken, maar werd beroemd met één: Canto ostinato.

Ten Holt hield van vrouwen en zij van hem. Een van hen, de vertaalster en kinderboekenschrijfster Rita Verschuur, schreef een boek over hun vriendschap. De tekst is meer empathisch en sfeervol dan objectief en informatief en Verschuur vertelt over de man, niet over zijn muziek. Haar toon is liefdevol, ze geeft speldenprikjes uit genegenheid en krijgt dwarse en scherpe opmerkingen terug. Verschuur en Ten Holt sparen elkaar niet en geven zo een kijk in zichzelf.


 
Strijkkwartetten van Smetana en Janáček PDF Afdrukken E-mail
Smetana, een romanticus met een expressionistisch hart, verandert het Jerusalem Quartet in een groot dramatisch talent. En Janáček, de man die in zijn opera’s Tsjechische volksmuziek combineerde met het pathos van Puccini en de heftigheid van het expressionisme, wordt bij deze vier strijkers een voorbeeldige Januskop. Het Jerusalem kwartet heeft bij de kwartetten van deze Tsjechische componisten terecht oog voor de felle expressie die grenzen overstijgt. En het bewijst daarmee wederom een van de beste kwartetten van dit moment te zijn.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 113 - 126 van 130
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer