Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Mansurjan: Quasi parlando PDF Afdrukken E-mail
De val van de muur had onder meer tot gevolg dat veel componisten die tot dan toe alleen in kleine, Oost Europese kring bekend waren, nu ook faam verwierven in het westen. Een van hem was Tigran Mansurjan. Zijn muziek kenmerkt zich door een altijd sluimerende en soms openlijke tragiek, een voorkeur voor sfeer boven melodie, voor bijzondere klanken uit vertrouwde instrumenten en voor ongrijpbare vormen die zich pas gaandeweg de compositie ontvouwen. Het onvolprezen strijkorkest Amsterdam Sinfonietta speelt hier vier prachtige stukken, daarin bijgestaan door twee uitstekende solisten: violiste Patricia Kopachinskaja en cellist Anja Lester. Een fraaie cd op de grens van heftig en verstild, van quasi-modern westers en echt-modern Russisch.


 
Sergej Prokofjev: Vijf Pianoconcerten PDF Afdrukken E-mail
De Fransman Jean-Efflam Bavouzet van Chandos maakt prachtige opnamen van onder meer de klassiekers van de twintigste eeuw. Zijn jongste project is een dubbel-cd met de vijf pianoconcerten van Sergei Prokofjev (1891-1953). Bavouzets lichte toucher en vlotte tempi passen uitstekend bij een componist die van humor hield en die bij alle grilligheid het grote betoog nooit uit het oog verloor. Hij speelt net als de componist veel minder zwaar en aards dan veel andere vertolkers en hij heeft wederom een schitterend orkest en een uitstekende dirigent om mee samen te werken. Als u deze stukken al denkt te kennen, is de uitvoering nog meer een revelatie dan het zonder die kennis al is.


 
Nicolaes Vallet: Resveillez-vous PDF Afdrukken E-mail
Nederlandse muziek uit de periode 1550-1700 was tot voor kort het vrijwel exclusieve domein van het gezelschap Camerata trajectina. Nu is er concurrentie, of beter aanvulling. Luitist Willem Mook bracht 2 cd's uit met muziek van de Nederlander Nicolaes Vallet (ca. 1583-ca. 1645) voor luit en voor luit en stem. De uitvoeringen van de liederen door onder meer tenor Harry van Berne en bas Jelle Draijer zijn iets minder calvinistisch dan die van Camerata en Willem Mook speelt alleen en met anderen de luitstukken met een zekere zwier die
passen bij de Franse naam van de componist. De muziek staat op de grens van renaissance en barok, met een overwicht vaak voor de oude tijd. De opname en documentatie zijn uitstekend. De muziek illustreert dat Nederland destijds met de internationale ontwikkeling meeging, maar er een onmiskenbaar "gezellig" tintje aan gaf.


 
Mozart: Pianoconcerten nrs. 18 en 22 PDF Afdrukken E-mail
Ronald Brautigam is bezig met diverse cd-reeksen: alle pianowerken van Beethoven, alle Lieder ohne Worte van Mendelssohn plus alle concerten van Haydn en Mozart. Hoe bijzonder zijn Mozart-reeks is, illustreert de reactie op het nieuwste deel met het 18e en 22e concert. We reageren niet vertrouwd omdat we Brautigams aanpak na vijf cd's herkennen, maar omdat zijn spel verandert van een openbaring in een conventie. De vlotte tempi, de onnadrukkelijke virtuositeit, de rijke dynamiek van het solo-instrument, de vele subtiliteiten in de frasering, de moeiteloze combinatie van lichtheid en ernst, noten en versieringen en van piano en orkest dankzij de bespeelde instrumenten. Hopelijk mag Brautigam van BIS alle concerten van Mozart opnemen.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 113 - 126 van 134
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer