Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Klassieke muziek
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Klassieke muziek
Wagner: Le vaisseau fantôme PDF Afdrukken E-mail
Dirigent Marc Minkowski is een alleskunner. Een van zijn sterke punten is dat hij de verworvenheden van de historische uitvoeringspraktijk weet toe te passen op romantisch en later repertoire en die speelwijze combineert met een grote mate van energie en greep op de architectuur. Zijn nieuwste cd is de beste Wagner-cd van het afgelopen Wagnerjaar. Een schitterende uitvoering van Der Fliegende Holländer, met een cast onder wie Evgeny Nikitin en Ingela Bromberg en zijn vaste orkest Musiciens du Louvre dat Wagner de transparantie geeft van Mozart. Een originele en toepasselijke keuze voor het tweede werk in deze cd-doos is de opera Le vaisseau fantôme over hetzelfde onderwerp van Wagners tijdgenoot Pierre-Louis Dietsch. Dan hoor je dat Wagner het vak ook heeft moeten leren, maar dat hij al vroeg een apart geluid had. En Minkowski benadert Wagner vanuit een lichte Schubert en niet vanuit de zware Mahler. Een openbaring.


 
Henri Dutilleux: Retrospective PDF Afdrukken E-mail
Ongeveer een half jaar geleden overleed de Franse componist Henri Dutilleux en onlangs verscheen deze cd-doos met een representatieve bloemlezing uit zijn oeuvre: orkest- en kamermuziek en liederen. Dutilleux was een meester van de magie, de bedwelmende klank, een verhalende toon en de grote lijn. Men hoort dat hij van film hield en gevormd is door Ravel en Debussy. Ondanks zijn vaak moderne harmonieën en instrumentatiekunst is zijn muziek vaak in wezen zeer tonaal en overzichtelijk. Zijn muziek is dan subtiel dan groots, vaak geraffineerd en sereen en altijd met gevoel voor de juiste proporties en verrassingen. Hoogtepunten zijn enkele orkestwerken, superieur gedirigeerd, en zijn Pianosonate, gespeeld door zijn vrouw. Een uitstekende kennismaking met een groot componist.


 
Johannes Brahms: The Symphonies PDF Afdrukken E-mail

In het promotiemateriaal van Riccardo Chailly’s platenmaatschappij heet deze titel ‘een openbaring’. Die kreet is om twee redenen terecht. De cd bevat enkele orkestrale kruimels van Brahms die, voor zover ik weet, niet eerder zijn opgenomen. Veel belangrijker is de tweede reden: Chailly legt de moderniteit van Brahms volledig bloot zonder afbreuk te doen aan de romantische, diep doorleefde en lichtelijk melancholieke orkestklank. Vooral in ritmisch en contrapuntisch opzicht horen we vele verrassende details. Het orkest klinkt weliswaar gepolijst, maar nooit gestroomlijnd. De uitvoeringen hebben adem en transparantie op een ongekende schaal, het Gewandhausorchester Leipzig stijgt boven zichzelf uit en de opname is zeer direct terwijl de sfeer gehandhaafd blijft. En deze aanwinst, ook voor wie de stukken al goed kent, is tijdelijk zeer vriendelijk geprijsd. 
Frédéric Chopin: Polonaises Nos. 1 - 7 PDF Afdrukken E-mail

De Poolse pianist Rafal Blechacz won enige jaren geleden in Warschau het Chopin-concours en kon daarna drie Chopin-cd’s opnemen, waaronder één, een paar jaar geleden, met beide concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest. Van zijn solo-cd’s met Chopin is zijn meest recente met Polonaises ook de beste. De luisteraar zit van meet af aan op het puntje van zijn stoel, de details zijn boeiend om zichzelf en om hun plaats in het geheel, de architectuur zit de pianist evenzeer in het bloed als de lyriek, de expressie is altijd krachtig, de meer stereotiepe vroege Polonaises worden even overrompelend gebracht als de late meer vrije, de opname is prachtig en de hoorder denkt zelden dat het ook anders kan. 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Resultaten 113 - 126 van 126
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer