Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Tsjaikovski: The Seasons en Grand Sonata PDF Afdrukken E-mail
Tsjaikovski is tegenwoordig vooral bekend om zijn grote dramatische werken, maar die vormen slechts één aspect van zijn oeuvre. Hij schreef ook vele korte stukken met een hoog salongehalte, vol divertissement voor de hogere kringen en met een schitterende mix van verfijning en eenvoud. Tot die stukjes vol onbekommerde en ongegeneerde emoties behoort De seizoenen, een cyclus van twaalf korte pianowerken, voor elke maand één. De twaalf zijn heerlijke stemmingscomposities en de uitvoeringen door de Engelsman Freddy Kempf bevestigen zijn imago als een subtiele en zeer interessante pianist.


 
Anton Valens: Het compostcirculatieplan PDF Afdrukken E-mail
Jens de Jong, de ‘literaire butler’ van schrijver Peter Ververst, is dood. Terwijl Peter twee kuub aarde in Jens’ volkstuin verplaatst, 568 bollen plant, beschoeiingen aanlegt en de eeuwige strijd met de woelrat strijdt, herinnert hij zich hoe Jens schrapte en snoeide in de tekst van Peter, ‘een mentale scheerpartij zonder scheerzeep’. In acht seizoenen vergroeiden zij met elkaar ­– tot een ongeneeslijke ziekte Peters ideale lezer velde.

Het compostcirculatieplan is de geboorte van een tuinder, het logboek van een volkstuin en een roman over verlies, dood en leven.

Uitgeverij Atlas Contact: € 19,99


 
Sara Taylor: De Kust PDF Afdrukken E-mail
De Kust, een eilandengroep vlak voor de kust van Virginia. Het is niet veel meer dan dennenbossen, schelpenpaden, moerassen en wat vervallen huizen. Een thuishaven voor sommigen, terwijl anderen hun hele leven proberen de eilanden te ontvluchten. De kust is het thuis van Medora Slater – een vrouw die haar ouderlijk huis ontvlucht en eindigt in een relatie met Andrew Day, die haar op een dag probeert te vermoorden. En het is de plek van hun nazaten: twee families waarvan de gezinsleden onlosmakelijk met elkaar én met het land zijn verbonden en die beschikken over een ontembare wilskracht. 

De Kust is een adembenemende, ambitieus debuut, geschreven door een nieuwe literaire ster.

Uitgeverij Ambo|Anthos: € 21,99


 
Alfred Andersch: De vader van een moordenaar PDF Afdrukken E-mail
In mei 1928 wordt Franz Kien, het alter ego van Alfred Andersch, van het gerenommeerde Wittelsbacher-gymnasium in München verwijderd. Een les Grieks werd hem noodlottig, toen onverwacht de rector, de ‘Rex’, de klas binnenkwam. Veertig minuten lang nam hij de les van de meester over.

Ademloos volgen wij de les van de joviale Rex, een ‘intellectuele scherpschutter’, die onmiddellijk doorheeft dat de leraar Grieks expres alleen zijn beste scholieren naar voren roept voor deze onverwachte inspectie. Maar dan start een leerling, de arrogante jonge baron Greiff, een tegenoffensief en hij begint de Rex retorisch uit te dagen, net zolang tot die zijn zwaarste wapen moet hanteren: permanente schorsing. En dat is nog maar het begin. Meer en meer houden wij ons hart vast als de les een jachtpartij wordt, en de rector erin slaagt om de leerlingen, de nietsvermoedende herten, recht in zijn vizier te krijgen.

Franz Kien sympathiseert in het begin met de rector, omdat de leraar Grieks nu eindelijk een keer voor schut gezet wordt. En omdat Franz en de Rex een gezamenlijke vijand hebben: de zoon van de rector, Heinrich Himmler,die bij de nazi’s carrière begint te maken. Maar als de Rex tien minuten voor het einde van de les uitgerekend Franz naar het schoolboord roept, verandert de situatie voor de hele klas dramatisch.

Uitgeverij Cossee: € 16,95


 
Robert Seethaler: Een heel leven PDF Afdrukken E-mail
Wanneer Andreas Egger in het dal wordt afgeleverd, is hij een jaar of vier. Niemand weet het precies. De boer Kranzstocker neemt hem met tegenzin in huis en Egger groeit op tot een knecht die zich van zijn eerste jaren niet veel meer herinnert dan een vaag gevoel van warmte. Als jongeman sluit hij zich aan bij een groep arbeiders die de eerste kabelbaan in de omgeving aanleggen en daarmee ook voor het eerst elektrisch licht en lawaai naar het dal brengen. Op de dag van een tragisch ongeval staat Egger ineens oog in oog met de liefde van zijn leven, Marie, die hij evenwel snel weer zal verliezen. Pas vele jaren later, wanneer de wereld een andere is geworden en Egger zijn laatste pad bewandelt, zal zij nog één keer bij hem zijn.

Uitgeverij De Bezige Bij: € 10,00


 
Nell Zink: Misplaatst PDF Afdrukken E-mail
1966, Stillwater College, Virginia. Eerstejaarsstudente Peggy valt als een blok voor Lee, professor, dichter en afkomstig uit een gegoede familie. Ze beginnen een verhouding die gedoemd is te mislukken – zij is lesbisch, hij is homo – maar die pas na tien jaar eindigt. Peggy vlucht met haar driejarige dochtertje Karen, haar negenjarige zoon Byrdie laat ze achter. Ze besluit onder te duiken en neemt de Afro-Amerikaanse identiteit aan. Wanneer Karen jaren later een beurs krijgt voor de universiteit van Virginia, ontmoet ze eindelijk haar oudere broer Byrdie, wat culmineert in een grootse finale. 

Uitgeverij Ambo|Anthos: € 19,99


 
Mozart: The Weber Sisters PDF Afdrukken E-mail
Voor Mozart waren vrouwen een belangrijk onderwerp. Mozart hield van vrouwen, zij hielden van hem en voor diverse zangeressen schreef hij enkele van zijn mooiste stukken. Een bijzondere rol in zijn leven speelden de gezusters Weber: op Aloysia en Constanze was hij verliefd en met de tweede zou hij ook trouwen. 'Hun muziek' is een weldaad voor elke zangeres, ook nu, vandaar dat de jonge Franse sopraan Sabine Devieilhe een gehele cd wijdde aan dit repertoire. Wat de cd extra aantrekkelijk maakt is allereerst de begeleiding door het barokorkest Pygmalion dat de barokke liefde voor retoriek moeiteloos verenigt met een klassieke hang naar energie. Daarnaast bevat de cd enkele instrumentale stukken van Mozart die laten horen dat Mozart ook daarin een echte operaschrijver was. Zelfs van de Jupitersymfonie maakt de zangeres een opera-aria.


 
Mozart: Die Entfuhrung aus dem Serail PDF Afdrukken E-mail
René Jacobs, aanvankelijk countertenor en nu vooral dirigent, heeft zich de laatste jaren als dirigent vooral toegelegd op opera's van Mozart. Zijn achtergrond als zanger merkt men aan het feit dat hij, veel meer dan andere dirigenten, kan meeademen met de zangers waardoor de muziek vaak vloeiender klinkt. En zijn grote vertrouwdheid met muziek uit renaissance en barok hoort men aan zijn grote gevoel voor retoriek die ook in de klassieke periode van cruciaal belang was. Net als in zijn vorige operaopnamen verwerkte Jacobs nieuwe inzichten in de uitvoering waardoor allerlei details voor de kenners zeer verrassend zullen klinken. De zangers onder wie Prégardien, Eriksmoen, Schmitt en Johannsen, zijn van het hoogste niveau en het RIAS Kammerchor en de Akademie für Alte Musik staan garant voor een prachtige koor- en orkestklank.


 
Janacek: Ríkalda PDF Afdrukken E-mail
De muziek van de Tsjech Leos Janacek die hij schreef na 1903 (hij overleed in 1928) is een intrigerende mix van volksmuziek, expressionisme en verisme. In zijn opera's zoals Jenufa en Kara Kabanova krijgt dit geheel grote en grootse vormen, maar ook de kamermuziek kon hij naar zijn hand zetten. Op deze cd staan pianostukken en andere werken, voor ensemble bewerkt door Reinbert de Leeuw die hier de Belgische gezelschappen Het Collectief en Collegium Vocale Gent dirigeert. Door die instrumentaties klinkt de muziek dan weer heftiger dan weer intiemer, maar telkens staat de dramatiek nog nadrukkelijker in de schijnwerper. Het is muziek waarin schoonheid en misere voortdurend strijden om de voorrang. En altijd is men geïntrigeerd door de nieuwe klanken en de sterke emoties.


 
Prokofiev: Symphonies nos. 3 and 4 (first version) PDF Afdrukken E-mail
Het Radio Filharmonisch Orkest, het tweede orkest van Nederland, is begonnen aan een uitstekend project: het vastleggen van alle symfonieën van Prokofjev, stukken die men helaas te weinig hoort. De werken zijn klassiek en modern tegelijk en de componist hield van verrassingen, schitterende kleuren en mooie melodieën. Het eerste deel met de symfonieën drie en vier is net uit en de uitvoeringen zijn geweldig. De dirigent, rising star James Gaffigan, geeft de luisteraar de energie, het theater en de tragiek die de componist in zijn muziek legde met als resultaat uitvoeringen waarmee het orkest zich kan meten met de beste concurrenten. Deze cd is deel een van een serie van vier, gelukkig met dezelfde dirigent. De overige drie verschijnen volgens plan nog dit jaar.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 91 - 100 van 350
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer