Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Claire Vaye Watkins: Goud Roem Citrus PDF Afdrukken E-mail
Een onverbiddelijke droogte heeft Zuid-Californië veranderd in een surrealistisch landschap. De waterreservoirs zijn opgedroogd en de inwoners worden geëvacueerd naar interneringskampen. Luz en Ray duiken onder in een verlaten huis, waar een prille liefde tussen hen opbloeit. Ze nemen een mysterieus kind onder hun hoede, en vertrekken via een gevaarlijke route richting het oosten, op zoek naar een betere toekomst. Onderweg horen ze geruchten over een charismatische man die water weet te vinden, en over zijn volgelingen die een gemeenschap hebben gesticht aan de rand van een duinenzee.

Uitgever De Arbeiderspers: € 19,99


 
Lars Mytting: De Vlamberken PDF Afdrukken E-mail
In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in een bos in Frankrijk. Hun driejarige zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Wanneer deze twintig jaar later overlijdt, blijft Edvard alleen achter, met grote, onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos, en was het toeval dat ze op een oude gasgranaat uit de Eerste Wereldoorlog stapten? En wie heeft die prachtige doodskist gestuurd voor zijn grootvaders begrafenis, een ongekend staaltje vakmanschap, gemaakt van een houtsoort die niemand ooit heeft gezien? Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetland-eilanden en naar de duistere krochten van zijn familieverleden, dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.

Uitgeverij Atlas Contact: € 19,99


 
Kamel Daoud: Moussa of de dood van een Arabier PDF Afdrukken E-mail
Met Moussa of de dood van een Arabier heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman Moussa of de dood van een Arabier is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen. Kamel Daoud won met Moussa of de dood van een Arabier de Prix Goncourt du Premier Roman 2015.

Uitgeverij Ambo|Anthos: € 18,99


 
Aangenaam Klassiek PDF Afdrukken E-mail


Celliste Alisa Weilerstein (die eerder een prachtige debuut-cd maakte met concerten van Elgar en Carter) en pianist Inon Barnatan (die onder meer samenwerkte met Janine Jansen) wagen zich aan twee hoogtepunten uit de romantische cellomuziek: de sonates van Rachmaninov en Chopin. Rachmaninovs sonate is geknipt voor de liefhebbers van pathos en kracht, Chopin stort zijn hart ook uit maar behoudt ook in zijn kamermuziek een aristocratische reserve. De musici spelen prettig gedreven en stuwen elkaar op naar turbulente hoogten waarin samenwerking en gevecht elkaar voortdurend afwisselen.
Tot de nieuwe behoort een cd met werken van Sergei Rachmaninov (1873-1943). Zijn muziek heeft de grote greep van de klassieke meesters en in de details de liefde voor romantische warmbloedigheid en schaamteloze pathetiek. Hij verlangt van musici het uiterste, schuwt het grote gebaar niet en zijn muziek is zowel subtiel als robuust, beheerst als doorleefd.

Drie grote variatiewerken (op thema’s van Chopin, Corelli en Paganini) worden gespeeld door de jonge Russische pianist Daniil Trifonov. Trifonov pakt het groots aan, gooit al zijn techniek in de strijd en heeft een prachtige toon. In de Rapsodie op een thema van Paganini wordt hij schitterend bijgestaan door de Philadelphia Orchestra o.l.v. de ook in Nederland zeer bekende Yannick Nézet-Séguin. Zijn spel is grillig in de beste zin van het woord: men ziet uit naar elke verrassing en men krijgt er vele. 
Simone Lamsma hoort met Janine Jansen, Lisa Ferschtmann en Rosanne Philippens inmiddels tot de crème de la crème van jong, vioolspelend Nederland. En net als deze drie uitstekende en beroemde collega’s beheerst ze een breed repertoire waarvoor ze zich graag inzet. Op haar nieuwste cd speelt ze twee romantische vioolsonates (van Schumann en Mendelssohn) plus een ruig, expressionistisch werk van de Tsjech Janáček. Die muziek lijkt een en al vertwijfeling, maar een briljante uitvoering als deze verandert een toonbeeld van tragiek in een toonbeeld van vervoering. Alles klinkt prettig voortvarend en de voor mij onbekende pianist Robert Kulek was een aangename verrassing.
De jonge Duitse-Russische pianist Igor Levit houdt van grote projecten. Dus wijdde hij zijn eerste twee cd-titels aan de late sonates van Beethoven en de partita’s van Bach. (Je mag als debutant immers geen halve maatregelen nemen). Ook zijn derde uitgave is groots: drie cd’s met de drie grootste variatiewerken uit de literatuur: Bachs Goldbergvariaties, Beethovens Diabellivariaties en Rzweski’s The people united will never be defeated. Net als op zijn eerste cd’s verenigt hij helderheid met voortvarendheid, inzicht in details met greep op de lange lijn. Zijn spel is niet romantisch in de zin van grote expressieve vrijheden, maar wel zeer intens, vooral door de geraffineerde afwisseling in zijn spel (ideaal bij deze stukken) en door de dosering van zeer directe met sophisticated muzikale middelen. De energie zit niet in krachtige gebaren, maar in de constante geladenheid. 
De Franse zangeres Natalie Dessay zet zich graag in voor de liedkunst van haar vaderland. Op deze cd zingt ze, begeleid door Philippe Cassard, liederen van onder meer Debussy, Poulenc, Chabrier en Chausson waarin de vervoering had in hand gaat met de subtiliteit en de ironie. De boodschap is vaak impliciet, verfijning is een deel van de boodschap, drama heeft vaak als keerzijde de knipoog, humor kan nooit kwaad (vooral voor Poulenc) en de bloemlezing is een uitstekende introductie tot de Franse liedkunst.
Johannes Brahms lijkt een componist over wie alles al gezegd is. Dat is gelukkig niet zo. Het schitterende Artemis kwartet nam twee van zijn drie kwartetten op en speelt ze met een energie en helderheid die deze muziek lang niet altijd krijgt maar haar wel zeer goed doet. In de langzame passages voelt men de onderhuidse voortvarendheid en de snelle hebben behalve daadkracht ook een grote innerlijke rust. De vertrouwde weemoed wordt niet opgelegd, maar is voortdurend tastbaar. En naast nostalgie blaken muziek en uitvoering van een even sterk aanwezige levenslust die men in uitvoeringen van Brahms veel vaker mag horen. Kortom: de vier leden moeten zo snel mogelijk het derde kwartet van Brahms opnemen.
Een van de hoogtepunten uit de actie Aangenaam Klassiek is de nieuwste cd van Janine Jansen. Met verschillende orkesten o.l.v. Antonio Pappano speelt ze een bekend en een onbekend concert: het concert van Brahms plus het eerste concert van Bartók. Net als op haar eerdere cd's verenigt ze een prachtige mooie lijn vol subtiliteiten met een beheersing van de lange lijn en weet ze voortdurend de balans te respecteren tussen haar en haar medemusici. Ogenschijnlijk nieuw (althans, op haar cd's) is haar aandacht voor schrijnende dramatiek en haar vermogen aan te geven hoe dicht dat ligt bij welluidendheid en ontroering. Haar vertolking van Bartóks eerste concert maakt nieuwsgierig naar haar vertolking van Bartóks tweede, een hoogtepunt van de twintigste-eeuwse muziek. En na het concert van Brahms moet ze beslist diens vioolsonates opnemen. Het leukste is dat Janine Jansen excelleert op beide terreinen. Ze maakt romantische muziek modern en moderne muziek klassiek.
Ook verschenen in het kader van Aangenaam Klassiek is een cd met orgelwerken van Bach door Masaaki Suzuki. Ook al was Bach zeer gelovig, hij componeerde veel meer dan alleen religieuze muziek, ook voor orgel. Op deze cd staan naast enkele stemmige koralen voor de eredienst diverse seculiere uitsmijters die ook duizenden heidenen als muziek in de oren klinken, zoals de beroemdste Toccata en fuga in d en een Prelude en fuga in e, Bachs meest overweldigende orgelcompositie. Suzuki is in Nederland vooral bekend als dirigent (hij nam van Bach onder meer alle cantates op) en blijkt ook een uitstekende organist te zijn. Als organist (net als dirigent) is hij geen man voor toeters en bellen en meer iemand van een rustige, geleidelijke opbouw naar grootse vergezichten. Met die benadering bereikt hij ook hier schitterende resultaten.
De Franse sopraan Véronique Gens begon haar carrière als koorlid met Franse barokmuziek en heeft zich inmiddels ontpopt in een breed repertoire. Op haar jongste cd zingt ze liederen van Franse componisten uit het fin de siècle zoals Duparc, Chausson en Reynaldo Hahn, een vriend en muzikale toeverlaat voor Marcel Proust. Ondanks die breedte is zij haar thuisbasis trouw gebleven. Ze zingt de fin de siècle liederen weliswaar met een neus voor tijdgebonden verfijning en klankschoonheid, maar in haar gevoel voor helderheid en haar voorliefde voor onopgesmuktheid is zij de Franse meesters uit de barok trouw gebleven. Debussy hield niet toevallig van Rameau en Gens zingt deze liederen met een zekerheid die men meer musici wil toewensen. Er zit continuïteit in de Franse muziek en die zit niet alleen in een Franse slag.

 
Andy Mulligan: Liquidator PDF Afdrukken E-mail
Vicky en haar klasgenoten moeten voor school op snuffelstage. Al op haar eerste stagedag bij een frisdrankfabrikant komt Vicky achter een levensgevaarlijk geheim: het bedrijf gebruikt kinderen in Afrika als proefkonijn om verdachte ingrediënten in hun nieuwe frisdrank Liquidator te testen. De fabrikant is er alles aan gelegen om de affaire in de doofpot te stoppen. Dankzij hun moed, slimheid en trouw aan elkaar, en met gevaar voor eigen leven, lossen Vicky en haar klasgenoten een vreselijke misdaad op.

Onze kinderboekenweektip vanaf 12 jaar
Uitgeverij Gottmer: €15,95


 
Alyze Bos: De Verschrikkelijke Sneeuwman PDF Afdrukken E-mail
Het is een ongelofelijke rotwinter. Het regent alleen maar, er staat geen kerstboom thuis en tot overmaat van ramp moet Eefje Suikerhart verhuizen naar het huis van haar oma. En dan laat haar vader ook nog eens een reusachtige spiegel aan diggelen vallen. Dat betekent zeven jaar ongeluk.

Net als er een dik pak sneeuw ligt en de winter toch nog leuk lijkt te worden, slaat het noodlot toe. Wanneer Eefje in de schemering door het park loopt, komt ze oog in oog te staan met de Verschrikkelijke Sneeuwman.  Ze overleeft de ontmoeting, maar niemand gelooft dat ze hem heeft gezien.

Eefje kan het niet over haar kant laten gaan. Zij wéét dat het monster bestaat. Ze neemt zich voor om, samen met de speciaal opgerichte 'monsterclub', haar gelijk tegenover de wereld te bewijzen.

Onze kinderboekenweektip vanaf 10 jaar
Uitgeverij Lemniscaat: €13,95


 
Dominic Walliman: Het grote boek van de ruimte met Professor Astrokat PDF Afdrukken E-mail
Professor Astrokat is de slimste kat ter wereld. Hij weet alles over sterren, planeten en het heelal. Hij neemt je mee op een indrukwekkende reis en geeft een antwoord op al je vragen.

Waaruit bestaan sterren en hoe zijn ze ontstaan?
Hoe is een raket gebouwd?
Wat is een zwart gat?
Is er leven op andere planeten?
Wat zijn satellieten?

Onze kinderboekenweektip vanaf 8 jaar
Uitgeverij Lannoo: €18,99


 
Femke Dekker: Verhalen uit De Heksenkeet #1 - Een pittig soepje PDF Afdrukken E-mail
De Heksenkeet is een spannend huis met krakende trappen en piepende deuren, waar regelmatig rare dingen gebeuren. Dat is niet zo verwonderlijk, want de vier bewoonsters - Sybil, Lidwien, Stella en Luna - zijn niet alleen heks maar ook nog eens knettergek. In dit eerste deel brouwt Sybil een soepje dat nét iets te pittig is, waardoor de dingen anders lopen dan ze had gepland. Wat moet ze nu met die kattensnor en kattenpootjes?

Onze kinderboekenweektip vanaf 6 jaar
Uitgeverij Gottmer: €9,95


 
Yvonne Jagtenberg: Hondje de enige echte PDF Afdrukken E-mail
Hondje is geen merkhondje. Geen ras of soort. Van Hondje is er maar één. Hij is niet groot of klein. Hondje is een groot man in een klein lijf. Hij heeft geen baas of huis. Hondje is de baas over zichzelf. Hij doet wat hij zelf wil. Het liefst iedere dag zijn natte neus achterna. Op zoek naar avontuur en eten!

In Hondje, de enige echte leren wij dit kwispelende vrijgevochten hondje beter kennen. We lezen hoe hij gedurende het jaar zijn dagen vult. We kijken hoe hij wandelingetjes maakt en onverwachtse bezoekjes brengt. Gewoon een boek over het leven van Hondje. Het hondje dat voor niets en niemand bang is, behalve voor de hond van de slager.

Onze kinderboekenweektip om voor te lezen
Uitgeverij Rubinstein: €14,99


 
Lucia Berlin: Handleiding voor poetsvrouwen PDF Afdrukken E-mail
Zelden een leesclub gehad waarbij iedereen unaniem en zonder kanttekeningen een boek zo prachtig vond!
Dus...
'Handleiding voor Poetsvrouwen' van Lucia Berlin, uitgegeven door Uitgeverij Lebowski is een aanrader en onze absolute zomertip!

Een grote oude indiaan in een vale Levi’s met een fraaie Zuni-riem.
Zijn haar wit, lang en met een frambooskleurige draad tot een staart gebonden in zijn nek. Het vreemde was dat we ongeveer een jaar lang steeds tegelijk bij Angels Wasserette waren. Maar nooit op dezelfde tijden. Ik bedoel, soms ging ik op maandag om zeven uur en dan weer op vrijdagavond om halfzeven en altijd zat hij er al.
Met mevrouw Armitage was dat anders geweest, al was ook zij oud. Dat was nog in New York, in de wasserij San Juan in Fifteenth Street. Porto Ricanen. Schuim dat uit de machines over de vloer liep. Ik was toen een jonge moeder en kwam op donderdagochtend altijd de luiers wassen. Zij woonde boven me, in 4C. Op een ochtend gaf ze me in de wasserette haar sleutel en ik nam hem aan. Ze zei dat als ik haar op een donderdag niet zou zien, ze dood zou zijn en of ik dan alsjeblieft naar boven wilde gaan om haar lichaam te vinden. Dat was iets verschrikkelijks om van iemand te vragen. En ik moest dus voortaan wel mijn was op donderdag doen.
Ze stierf op een maandag en ik ben nooit meer teruggegaan naar San Juan. De conciërge heeft haar gevonden. Ik weet niet hoe. 

Lebowski, Book of the month. € 22,50


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 91 - 100 van 337
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer