Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Alfred Andersch: De vader van een moordenaar PDF Afdrukken E-mail
In mei 1928 wordt Franz Kien, het alter ego van Alfred Andersch, van het gerenommeerde Wittelsbacher-gymnasium in München verwijderd. Een les Grieks werd hem noodlottig, toen onverwacht de rector, de ‘Rex’, de klas binnenkwam. Veertig minuten lang nam hij de les van de meester over.

Ademloos volgen wij de les van de joviale Rex, een ‘intellectuele scherpschutter’, die onmiddellijk doorheeft dat de leraar Grieks expres alleen zijn beste scholieren naar voren roept voor deze onverwachte inspectie. Maar dan start een leerling, de arrogante jonge baron Greiff, een tegenoffensief en hij begint de Rex retorisch uit te dagen, net zolang tot die zijn zwaarste wapen moet hanteren: permanente schorsing. En dat is nog maar het begin. Meer en meer houden wij ons hart vast als de les een jachtpartij wordt, en de rector erin slaagt om de leerlingen, de nietsvermoedende herten, recht in zijn vizier te krijgen.

Franz Kien sympathiseert in het begin met de rector, omdat de leraar Grieks nu eindelijk een keer voor schut gezet wordt. En omdat Franz en de Rex een gezamenlijke vijand hebben: de zoon van de rector, Heinrich Himmler,die bij de nazi’s carrière begint te maken. Maar als de Rex tien minuten voor het einde van de les uitgerekend Franz naar het schoolboord roept, verandert de situatie voor de hele klas dramatisch.

Uitgeverij Cossee: € 16,95


 
Robert Seethaler: Een heel leven PDF Afdrukken E-mail
Wanneer Andreas Egger in het dal wordt afgeleverd, is hij een jaar of vier. Niemand weet het precies. De boer Kranzstocker neemt hem met tegenzin in huis en Egger groeit op tot een knecht die zich van zijn eerste jaren niet veel meer herinnert dan een vaag gevoel van warmte. Als jongeman sluit hij zich aan bij een groep arbeiders die de eerste kabelbaan in de omgeving aanleggen en daarmee ook voor het eerst elektrisch licht en lawaai naar het dal brengen. Op de dag van een tragisch ongeval staat Egger ineens oog in oog met de liefde van zijn leven, Marie, die hij evenwel snel weer zal verliezen. Pas vele jaren later, wanneer de wereld een andere is geworden en Egger zijn laatste pad bewandelt, zal zij nog één keer bij hem zijn.

Uitgeverij De Bezige Bij: € 10,00


 
Nell Zink: Misplaatst PDF Afdrukken E-mail
1966, Stillwater College, Virginia. Eerstejaarsstudente Peggy valt als een blok voor Lee, professor, dichter en afkomstig uit een gegoede familie. Ze beginnen een verhouding die gedoemd is te mislukken – zij is lesbisch, hij is homo – maar die pas na tien jaar eindigt. Peggy vlucht met haar driejarige dochtertje Karen, haar negenjarige zoon Byrdie laat ze achter. Ze besluit onder te duiken en neemt de Afro-Amerikaanse identiteit aan. Wanneer Karen jaren later een beurs krijgt voor de universiteit van Virginia, ontmoet ze eindelijk haar oudere broer Byrdie, wat culmineert in een grootse finale. 

Uitgeverij Ambo|Anthos: € 19,99


 
Mozart: The Weber Sisters PDF Afdrukken E-mail
Voor Mozart waren vrouwen een belangrijk onderwerp. Mozart hield van vrouwen, zij hielden van hem en voor diverse zangeressen schreef hij enkele van zijn mooiste stukken. Een bijzondere rol in zijn leven speelden de gezusters Weber: op Aloysia en Constanze was hij verliefd en met de tweede zou hij ook trouwen. 'Hun muziek' is een weldaad voor elke zangeres, ook nu, vandaar dat de jonge Franse sopraan Sabine Devieilhe een gehele cd wijdde aan dit repertoire. Wat de cd extra aantrekkelijk maakt is allereerst de begeleiding door het barokorkest Pygmalion dat de barokke liefde voor retoriek moeiteloos verenigt met een klassieke hang naar energie. Daarnaast bevat de cd enkele instrumentale stukken van Mozart die laten horen dat Mozart ook daarin een echte operaschrijver was. Zelfs van de Jupitersymfonie maakt de zangeres een opera-aria.


 
Mozart: Die Entfuhrung aus dem Serail PDF Afdrukken E-mail
René Jacobs, aanvankelijk countertenor en nu vooral dirigent, heeft zich de laatste jaren als dirigent vooral toegelegd op opera's van Mozart. Zijn achtergrond als zanger merkt men aan het feit dat hij, veel meer dan andere dirigenten, kan meeademen met de zangers waardoor de muziek vaak vloeiender klinkt. En zijn grote vertrouwdheid met muziek uit renaissance en barok hoort men aan zijn grote gevoel voor retoriek die ook in de klassieke periode van cruciaal belang was. Net als in zijn vorige operaopnamen verwerkte Jacobs nieuwe inzichten in de uitvoering waardoor allerlei details voor de kenners zeer verrassend zullen klinken. De zangers onder wie Prégardien, Eriksmoen, Schmitt en Johannsen, zijn van het hoogste niveau en het RIAS Kammerchor en de Akademie für Alte Musik staan garant voor een prachtige koor- en orkestklank.


 
Janacek: Ríkalda PDF Afdrukken E-mail
De muziek van de Tsjech Leos Janacek die hij schreef na 1903 (hij overleed in 1928) is een intrigerende mix van volksmuziek, expressionisme en verisme. In zijn opera's zoals Jenufa en Kara Kabanova krijgt dit geheel grote en grootse vormen, maar ook de kamermuziek kon hij naar zijn hand zetten. Op deze cd staan pianostukken en andere werken, voor ensemble bewerkt door Reinbert de Leeuw die hier de Belgische gezelschappen Het Collectief en Collegium Vocale Gent dirigeert. Door die instrumentaties klinkt de muziek dan weer heftiger dan weer intiemer, maar telkens staat de dramatiek nog nadrukkelijker in de schijnwerper. Het is muziek waarin schoonheid en misere voortdurend strijden om de voorrang. En altijd is men geïntrigeerd door de nieuwe klanken en de sterke emoties.


 
Prokofiev: Symphonies nos. 3 and 4 (first version) PDF Afdrukken E-mail
Het Radio Filharmonisch Orkest, het tweede orkest van Nederland, is begonnen aan een uitstekend project: het vastleggen van alle symfonieën van Prokofjev, stukken die men helaas te weinig hoort. De werken zijn klassiek en modern tegelijk en de componist hield van verrassingen, schitterende kleuren en mooie melodieën. Het eerste deel met de symfonieën drie en vier is net uit en de uitvoeringen zijn geweldig. De dirigent, rising star James Gaffigan, geeft de luisteraar de energie, het theater en de tragiek die de componist in zijn muziek legde met als resultaat uitvoeringen waarmee het orkest zich kan meten met de beste concurrenten. Deze cd is deel een van een serie van vier, gelukkig met dezelfde dirigent. De overige drie verschijnen volgens plan nog dit jaar.


 
Julian Barnes: Het tumult van de tijd PDF Afdrukken E-mail
Wat laten we achter aan het eind van ons leven? Wat hebben we wérkelijk bijgedragen, los van onze artistieke of intellectuele prestaties? En welke prijs hebben we daarvoor moeten betalen? Dit zijn de vragen die steeds terugkomen in het werk van Julian Barnes, of het nou om zijn doorbraakroman Flauberts papegaai gaat, of om zijn moderne klassieker Alsof het voorbij is. In Het tumult van de tijd, misschien wel zijn meest diepgaande werk tot nu toe, verkent Barnes deze thema’s opnieuw – nu via de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj.

Het had niet veel gescheeld of Sjostakovitsj was ten prooi gevallen aan Stalin. Bijna zijn hele werkzame leven leefde hij in de angst opgepakt te worden, of op zijn minst uit zijn beroep te worden gezet. Alleen door bepaalde compromissen aan te gaan kon hij overleven, en doorgaan met het maken van muziek. Maar tegen welke innerlijke prijs?

Het tumult van de tijd is een nieuw hoogtepunt in het toch al indrukwekkende oeuvre van een van de grootste auteurs van onze tijd.

Uitgeverij Atlas Contact: € 19,99


 
H.M. van den Brink: Dijk PDF Afdrukken E-mail
Op een koude ochtend in 1961 beginnen twee jongens hun werkzame leven in een kantoor aan een slordige gracht in Amsterdam. Meer dan veertig jaar later moet een van beiden afscheid nemen. Terwijl alles om hem heen veranderd is, lijkt Karl Dijk al die tijd dezelfde te zijn gebleven. Maar juist dat maakt hem voor zijn collega zo raadselachtig. Wat verklaart bijvoorbeeld dat Dijk op zijn eigen afscheidsreceptie niet verschijnt? Is meegaandheid tegenover je superieuren en je collega’s beter dan het vasthouden aan principes? En wat blijft er van een leven lang toegewijde arbeid uiteindelijk over?

Dijk is een lyrische evocatie van de verloren kleine middenstand. Een verhaal over ambtenarij, kaasgeur en zeelucht. De macht van de markt en de trilling van atomen. Over de standaardkilo van platina en iridium die voor de eeuwigheid bewaard wordt in een kluis nabij Parijs. En over herinneringen die net zo vaak van vorm veranderen als de wolken boven een Noord-Hollandse polder.

Uitgeverij Atlas Contact: € 18,99


 
Cynan Jones: De burcht PDF Afdrukken E-mail
De burcht is een verzengende roman. Tegen een duister landelijk decor, waarin mens, dier en land met elkaar overhoop liggen, ontvouwt zich het verhaal de in elkaar grijpende levens van een dassenknuppelaar en een boer die zich door het lammerseizoen worstelt. Jones schrijft met inlevende behoedzaamheid over isolatie en verlies en met een onbewogen oog over de eenvoudige rauwheid van het leven van dieren.

De burcht is een in glasheldere, suggestieve taal geschreven meesterwerk over de eeuwige kringloop van jagen en gejaagd worden. En over het keerpunt dat ieder mens ergens heeft waarop alle vluchtwegen zijn afgesneden en hem niets anders rest dan de confrontatie aan te gaan.

Uitgeverij Koppernik: € 16,50


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 81 - 90 van 337
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer