Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Beethoven: Octet, Rondino, Quintet PDF Afdrukken E-mail
Het Belgische gezelschap il gardellino profileert zich al jaren met succes met historisch verantwoorde uitvoeringen van blaasmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. De jongste cd (waarin de groep in het Pianokwintet samenwerkt met fortepianist Arthur Schoonderwoerd) bevat werken waarin de nog jonge Beethoven sterk aanleunt tegen zijn modellen Haydn en Mozart en de Beethoveniaanse weerbarstigheid meer incidenteel dan structureel is. De klank van de oude instrumenten geeft de muziek iets rafeligs waardoor Beethoven nog meer een losbol wordt. De wereld hoeft van hem nog niet te worden verbeterd, maar de betere gekkigheid is al duidelijk aanwezig, ook bij de musici.


 
Woodwinds PDF Afdrukken E-mail
Het Koninklijk Concertgebouworkest is onder andere zo'n goed orkest omdat de orkestleden ook uitstekend kamermuziek kunnen spelen. Op deze cd presenteren enkele blazers uit het orkest zich in twintigste-eeuwse stukken voor blaasbezetting. Of de dames en heren nu de ruige klanken van Janacek spelen, de verklanking van de roaring twenties van Martinu, de verfijnde moderniteit van Veress of de vrolijke wereld van café chantant Poulenc, alles krijgt een patijn van beschaving en ernst. Dat is geen kritiek: zelfs al wil je muziek iets wilder vertolkt hebben dan hier, probeer alles maar eens zo goed te spelen als hier gebeurt.


 
Beethoven: Piano Concertos nos. 1 & 2 PDF Afdrukken E-mail
Hannes Minnaar is bezig alle pianoconcerten van Beethoven vast te leggen op cd. Eerder nam hij al 4 en 5 op, onlangs zijn 1 en 2 verschenen en hopelijk krijgt hij de kans om ook 3, de Koorfantasie, het jeugdpianoconcert in Es, het Vioolconcert in de versie als pianoconcert en het Rondo in Bes op te nemen. In Beethoven benadrukt hij de vriendelijkheid en lichtvoetigheid, minder de ernst, het theatrale en de hang naar het metafysische. Energiek en solide is hij altijd, speels meestal, verrassend meer in de details dan in de grote lijn. Het orkest klinkt eerder gedreven dan perfect tot in de puntjes; een beethovenachtige ruigheid gaat mooi hand in hand met de Beethoven die nog maar half Haydn ontgroeid is.  


 
Schubert en Beethoven: Sokolov PDF Afdrukken E-mail
De Russische pianist Grigory Sokolov was jarenlang een geheimtip, maar is sinds kort ook bekend bij het grote publiek. Zijn eerste cd voor DGG met werken van Mozart en Chopin, twee jaar geleden uitgebracht, was voor velen een aangename openbaring en zijn tweede met Schubert en Beethoven is een prettige bevestiging van de eerste. Sokolov versmelt snelheid met rust, verfijning met energie, vrijheid met puls en doet dat alles zo vanzelfsprekend dat men de tijd vergeet en slechts wil uitzien naar zijn volgende cd. Overbekende stukken klinken als nieuw en de beste uitvoering is weer wat ze altijd al was, onbeschrijflijk.


 
Feldman, Satie en Cage: Rothko Chapel PDF Afdrukken E-mail
Wie van de verstilde stukken van Satie houdt en graag iets soortgelijks wil horen, komt met deze cd royaal aan zijn trekken. Hoofdwerk is Rothko Chapel van de Amerikaan Morton Feldman, een lang stuk voor koor en klein ensemble waarin de verfijnde klank, vaak zonder een duidelijke puls, een besef geeft van tijdloosheid en dat een prachtige klinkende analogie is van Rothko’s monochrome schilderijen. Ook de andere werken op de cd (van Cage en Satie) versterken de sfeer van beschaafde intensiteit en lichte richtingloosheid. Muziek zonder veel beweging en met veel spanning.


 
Wagner: Das Rheingold PDF Afdrukken E-mail
Jaap van Zweden heeft grootste plannen - en slaagt daarin behoorlijk. Als dirigent heeft hij het inmiddels geschopt tot chef-dirigent van de New York Philharmonic. Ondertussen in de opnamestudio mag hij zich storten op een van de grootste werken uit de operageschiedenis: Wagners vierdelige cyclus Der Ring des Nibelungen waarvan deel één (Das Rheingold) net uit is. De cd doet recht aan zowel het werk als de dirigent. Van Zweden houdt van een gespierde aanpak, wil graag de grote lijn hoorbaar maken en is meer gericht op melodie en ritme dan op klank. Daarnaast werkt hij met een keur aan excellente zangers (onder andere Matthias Goerne en Michelle DeYoung) en ook zonder beeld voelt men het toneel. Alle elementen in een opera het volle pond geven, is een utopie, zeker bij Der Ring des Nibelungen, maar Van Zweden komt ver.


 
Water PDF Afdrukken E-mail
Water is minder ongrijpbaar dan het lijkt als je weet om te gaan met het vloeiende karakter ervan. Die les heeft Helene Grimaud getuige haar jongste cd goed geleerd. Ze speelt 'waterstukken' van allerlei componisten (onder andere Debussy, Ravel, Fauré, Berio, Takemitsu, Albeniz, Liszt en Janacek), afgewisseld met fraaie elektronische intermezzi van Nitin Sawhney. Grimaud is op haar best als de niet-klassieke muzikale structuren vragen om een grote intuïtieve beheersing van de vorm. Daarnaast houdt zij van veel pathos in de gebaren, veel vrijheid in het ritme en weet zij dat te combineren met een grote rijkdom in de klank en vooral een gevoel voor mysterie.


 
Tsjaikovski: The Seasons en Grand Sonata PDF Afdrukken E-mail
Tsjaikovski is tegenwoordig vooral bekend om zijn grote dramatische werken, maar die vormen slechts één aspect van zijn oeuvre. Hij schreef ook vele korte stukken met een hoog salongehalte, vol divertissement voor de hogere kringen en met een schitterende mix van verfijning en eenvoud. Tot die stukjes vol onbekommerde en ongegeneerde emoties behoort De seizoenen, een cyclus van twaalf korte pianowerken, voor elke maand één. De twaalf zijn heerlijke stemmingscomposities en de uitvoeringen door de Engelsman Freddy Kempf bevestigen zijn imago als een subtiele en zeer interessante pianist.


 
Anton Valens: Het compostcirculatieplan PDF Afdrukken E-mail
Jens de Jong, de ‘literaire butler’ van schrijver Peter Ververst, is dood. Terwijl Peter twee kuub aarde in Jens’ volkstuin verplaatst, 568 bollen plant, beschoeiingen aanlegt en de eeuwige strijd met de woelrat strijdt, herinnert hij zich hoe Jens schrapte en snoeide in de tekst van Peter, ‘een mentale scheerpartij zonder scheerzeep’. In acht seizoenen vergroeiden zij met elkaar ­– tot een ongeneeslijke ziekte Peters ideale lezer velde.

Het compostcirculatieplan is de geboorte van een tuinder, het logboek van een volkstuin en een roman over verlies, dood en leven.

Uitgeverij Atlas Contact: € 19,99


 
Sara Taylor: De Kust PDF Afdrukken E-mail
De Kust, een eilandengroep vlak voor de kust van Virginia. Het is niet veel meer dan dennenbossen, schelpenpaden, moerassen en wat vervallen huizen. Een thuishaven voor sommigen, terwijl anderen hun hele leven proberen de eilanden te ontvluchten. De kust is het thuis van Medora Slater – een vrouw die haar ouderlijk huis ontvlucht en eindigt in een relatie met Andrew Day, die haar op een dag probeert te vermoorden. En het is de plek van hun nazaten: twee families waarvan de gezinsleden onlosmakelijk met elkaar én met het land zijn verbonden en die beschikken over een ontembare wilskracht. 

De Kust is een adembenemende, ambitieus debuut, geschreven door een nieuwe literaire ster.

Uitgeverij Ambo|Anthos: € 21,99


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 71 - 80 van 337
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer