Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Friedrich Nietzsche: Complete Piano Music PDF Afdrukken E-mail
Friedrich Nietzsche was behalve filosoof ook componist. Muziek was voor hem minstens zo belangrijk als de denkkunst, hij verdiepte zich in talloze componisten, vooral Duitsers, en had een complexe relatie met Richard Wagner. Tot zijn vele composities behoren talloze pianowerken. De inspiratiebronnen lijken vooral Beethoven en Schumann, maar Nietzsche gaat zeer selectief met hun taal om en vertraagt hun idioom dermate en haalt er vaak zoveel dramatische ontwikkeling uit dat veel stukken lijken op een Duitse, zwaar op de handse uitgave van de zeer statische, soms schijnbaar stuurloze stukken van Satie en Mompou. Saaiheid ligt dan op de loer, maar Jeroen van Veen weet de spanning goed vast te houden. Bij zijn spel begrijpt men Nietzsches hoog-dramatische titels.


 
Hendrik Andriessen: Orchestral Music vol. 4 PDF Afdrukken E-mail
De Nederlandse componist Hendrik Andriessen (1892-1981) is veel meer dan alleen de vader van Louis en Jurriaan. Hij schreef schitterende kerkmuziek, wist hoe hij met kleine, Frans aandoende muzikale gebaren een wereld vol vervoering wist op te roepen. Deze cd is het vierde deel in een serie met zijn orkestmuziek. Naast zijn Vierde symfonie krijgt u enkele korte orkestwerken waarin een soort gedempte extase hand in hand gaat met ernst en degelijkheid. Even degelijk en zeker niet saai is de uitvoering door het Orkest van het Oosten dat zich onder David Porcelijn graag inzet voor dit ten onrechte vergeten repertoire.


 
Felix Mendelssohn: Symphonies 1-5 PDF Afdrukken E-mail
Ook al bestaan van deze stukken al diverse uitstekende uitvoeringen, deze uitgave is een aanwinst. De dirigent, meester in Frans meester en chefdirigent in Rotterdam, benadert deze stukken alsof ze in principe van Mozart zijn met enkele romantische toevoegingen, waardoor het geheel een slankheid krijgt die zowel Frans aandoet als recht doet aan de componist. Vooral de onbekendere Eerste en Tweede symfonie hebben hier baat bij. En de bekendere Derde, Vierde en Vijfde klinken veel sierlijker en energieker dan gewoonlijker. Mendelssohn blijkt aldus gebracht zeer gebaat te zijn bij de een on-Duitse aanpak.


 
Carl Philipp Emanuel Bach: Vioolsonates PDF Afdrukken E-mail
De periode tussen de dood van vader Bach (1750) en de volwassenwording van Mozart (1777) staat bij sommigen nog te boek als een overgangsperiode. Dat de muziek uit die Jaren ook in zichzelf zeer interessant is, bewijst deze cd met vioolsonates van een van de zonen van Bach. Carl Philipp Emanuel hield van experimenteren, vooral op het gebied van harmonie, dynamiek en vorm. Van die vernieuwing interessante muziek maken, is deze musici zeer toevertrouwd. Hun spel is zowel volstrekt verrassend als overtuigend.


 
Visions: Véronique Gens PDF Afdrukken E-mail
De Franse sopraan Véronique Gens begon haar carrière als vertolkster van Franse barokmuziek, maar ze blijkt een veel breder repertoire schitterend te kunnen brengen. Op haar laatste cd zingt zij allerlei aria’s uit opera’s van romantische landgenoten met een hang naar grootsheid en pathos, maar ook met een oude, barok aandoende liefde voor verstaanbaarheid en expressiviteit door middel van subtiele gebaren. Geen wonder dat ook deze muziek voor Gens een thuiswedstrijd is, mede dankzij een schitterend orkest en dito dirigent.


 
Kurtag: Complete Works for Ensemble and Choir PDF Afdrukken E-mail
De Hongaar Györgi Kurtág, nu 91, is een van de grootst levende componisten en net als Anton Webern een meester van het expressionistische aforisme. Zijn korte stukken zijn zinnen met de rijkdom van een boek en zijn lange werken toonbeelden van superieur opgebouwde spanning en verrassing: met minieme middelen in vaak onberekenbare vormen en klanken weet hij een maximale intensiteit op te wekken. Dit soort is een kolfje naar de hand van Reinbert de Leeuw die met zijn musici geweldige resultaten weet te bereiken. Een enkel werk in deze box van 3 cd’s was al eerder opgenomen, maar niet eerder verscheen zo’n omvangrijk en imposant overzicht van deze geweldige componist.


 
João Lourenço Rebelo: Psalmi, Magnificat & Lamentationes PDF Afdrukken E-mail
De vroege Barok is een goudmijn. Monteverdi is verreweg de bekendste componist uit deze sfeer, maar lang niet de enige die er mag wezen. Een van zijn vele tijdgenoten was Rebelo die vooral actief was als componist van religieuze muziek. Vergeleken met Monteverdi lijkt zijn muziek minder sensueel en meer formeel, maar achter die keurige façade schuilt een grote kracht en theatraliteit die Erik van Nevel met zijn musici uitstekend aan de oppervlakte weet te brengen.


 
Maurice Ravel: Daphnis & Chloé PDF Afdrukken E-mail
De historische uitvoeringspraktijk rukt steeds meer op richting heden, dus was vroeg of laat Ravel aan de beurt. Het orkest Les siècles o.l.v. Francois-Xavier Roth stort zich nu op Ravels meesterwerk Daphnis et Chloé. Het resultaat is een iets slankere klank die zeer goed uitkomt en het stuk rijker maakt mede dankzij de uitstekende dirigent.


 
Johannes Brahms: Pianowerken PDF Afdrukken E-mail
De pianist Arcadi Volodos maakte naam met geweldige uitvoeringen van virtuoze hoogstandjes. De laatste jaren concentreert hij zich op lyrische werken met een grote zeggingskracht – en ook daarmee bereikt hij fantastische resultaten. Het meest recente voorbeeld is zijn cd met late pianostukken van Brahms. Ze staan te boek als toonbeelden van de melancholie van het onvermogen. Dit echter zijn stukken van een sterke persoonlijkheid die zijn kracht uit in schoonheid en lyriek. Duit is geen onvermogen, maar de macht van de subtiliteit.


 
Werken van Saint-Saëns, Poulenc en Say PDF Afdrukken E-mail
Nederland kent vele, jonge musici die zich uitstekend kunnen meten met de beste buitenlandse collega’s en die iedereen kunnen genezen van de modieuze misvatting dat klassieke muziek vooral iets voor volwassenen zou zijn. Tot die jonge lichting behoren al enige jaren de gebroeders Jussen. Ze zijn het stadium van de dierbare wonderkinderen ontgroeid en worden meer en meer volwassen muzikale persoonlijkheden met een eigen, interessant geluid. Luister maar naar hun nieuwste cd met onder meer twee hits voor twee piano’s: Saint-Saëns’ Le carnival des animaux en Francis Poulencs Concert voor twee piano’s. Zelden klonken die stukken zo aanstekelijk. En niet iedereen mag ze spelen met het Koninklijk Concertgebouworkest.


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 51 - 60 van 395
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer