Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Stravinsky: Threni, Requiem Canticles e.a. PDF Afdrukken E-mail

De koorwerken van Stravinsky uit zijn laatste fase (1951-1971) staan bekend (als ze al bekend zijn) als duister, ontoegankelijk en onverbiddelijk. Huiselijk gezegd: deze muziek komt niet naar ons toe, wij moeten naar deze muziek toe. Wie die moeite wil doen, komt terecht in een wereld van grote diepgang, zonder sentiment maar met enorme geladenheid, volstrekt onberekenbaar en zeer eigen. Philippe Herreweghe, superieur in werken van Bach, geeft met zijn koor en orkest het quasi-Russisch orthodoxe en ongenadige van deze muziek een ongekende, bijna Duits-romantische allure. Vooral Stravinsky’s Requiem Canticles is diep roerend.

 

 
Brodsky Kwartet: Sjostakovitsj strijkkwartetten PDF Afdrukken E-mail

De 15 strijkkwartetten van Sjostakovitsj (1906-1975) lijken inmiddels te zijn uitgegroeid tot de kwartettoppers van onze tijd. Ze zijn tegelijk modern en klassiek-romantisch, hyper-expliciet en soms ondoorgrondelijk, spiegels van een turbulent leven en een grote uitdaging voor veel musici. Geen wonder dat het onvolprezen Brodsky kwartet deze 15 al voor de tweede keer compleet opnam. En die tweede cyclus (bij elkaar 6 cd’s voor een vriendelijke prijs), live opgenomen in Amsterdam, is een van de beste uitvoeringen van het werk.

 
Murray Perahia: Bach 6 Franse suites PDF Afdrukken E-mail

Murray Perahia vervolgt zijn verovering van het oeuvre van JS Bach met ditmaal de zes Franse suites. Opnieuw maakt hij overtuigend hoorbaar dat de moderne vleugel geknipt is voor dit repertoire, dat in Bach lyriek, ritmische vaart en klankrijkdom hand in hand gaan en dat intensiteit een kwestie is van vele tegenstrijdige emoties in de juiste balans. Achter Bachs gemoedelijke dansvormen schuilt wederom een welkom sereen temperament.

 
Part: Kanon Pokajanen PDF Afdrukken E-mail

Het onvolprezen koor Cappella Amsterdam kreeg onlangs te horen dat het over een paar jaar geen overheidssteun meer krijgt. Hoe onterecht dat besluit is, bewijst het met deze cd met een van de grote religieuze werken van Arvo Pärt: Kanon Pokajanen (wat ongeveer betekent Kanon van boetedoening). In een werk van één uur met niet al te veel afwisseling weet het de spanning uitstekend vast te houden. De herhaling in deze uitvoering geeft de muziek juist iets onverbiddelijks. De koorklank is een prachtige versmelting van romantische intensiteit en een ijzigheid en tederheid die groots onderhuids vuur verraden.

 
Faure: Pianomuziek deel 1 PDF Afdrukken E-mail

Dit jaar zijn in de actie Aangenaam Klassiek maar liefst twee cd’s gewijd aan de pianomuziek van Gabriel Fauré. De verschillen betreffen enigszins het repertoire en vooral de uitvoering. Hannes Minnaar benadrukt vooral het klassieke, soms Brahms-achtige van de stukken. Louis Lortie op deze cd heeft meer oog voor de lyriek en de prachtige toon. Fauré kennende hebben beide pianisten volkomen gelijk. De beste oplossing is dan ook: koop beide cd’s (beide cd’s zijn gelukkig nog voordelig geprijsd) en denk ze samen tot de complete Fauré, een componist die veel meer aandacht verdient dan hij nu meestal krijgt.

 
Lisa Batiashvili: Vioolconcerten Tsjaikovski en Sibelius PDF Afdrukken E-mail

De violiste Lisa Batiashvili breekt door. Ze brengt overbekend repertoire met een frisse blik en behandelt nieuwe stukken alsof ze gemeengoed zijn. Op haar nieuwste cd speelt ze twee van de bekendste vioolconcerten (van Sibelius en Tsjaikovski) en wordt ze bijgestaan door Daniel Barenboim, die een steeds betere dirigent wordt. Tijdelijk veel goedkoper in het kader van de actie Aangenaam Klassiek.

 
Aangenaam Klassiek PDF Afdrukken E-mail


Fauré is ongeveer een tijdgenoot van Debussy en Ravel, maar veel minder bekend. Hij verkiest de mildheid, sereniteit en verfijning boven de explosiviteit en grilligheid en ontwikkelde zich zonder zich veel van anderen aan te trekken. Deze selectie uit zijn pianomuziek toont prachtig de veranderingen die hij doormaakte. Hannes Minnaar speelt de werken die hem passen en bewijst daarmee deze muziek en zichzelf de beste dienst.
Daniil Trifonov, nu 25, geldt als een van de beste jonge pianisten van dit moment. Omdat je als beginner geen halve maatregelen mag nemen, koos hij voor deze cd (zijn vierde) de complete etudes van Liszt, waarin de componist de grenzen van de pianotechniek rigoureus verlegde en daarmee alle vertolkers opzadelde met transcendentale hobbels. Voor Trifonov lijken ze niet te bestaan. Techniek maakt hij volledig ondergeschikt aan muzikaliteit en de vorm is hem even dierbaar als het bijzondere moment. Dat het constante pianistische machtsvertoon blijft boeien, is een bijzondere prestatie.
Dit is de eerste cd van het Orkest van de Achttiende Eeuw, gemaakt na de dood van Frans Bruggen. Buiten Mozarts Hoboconcert horen we ook Mozarts kamermuziek met hobo. De heldere klank van Frans Bruggen is gelukkig gebleven en hoboïst Frank de Bruine speelt zo sterk dat elk stuk verandert in kamermuziek. Dramatiek zit in subtiliteiten en niemand vraagt zich nog af of de klank, ooit bedoeld als authentiek, wel historisch verantwoord is. De klank is authentiek in de zin van overtuigend.
Bernard Haitink, nu 87, wil gelukkig nog niet ophouden. Hoe goed hij op zijn oude dag is, bewijst de dubbel-cd met werken van Beethoven, Brahms en Weber. Het vuur mag dan meer inwendig zijn dan voorheen, de klanken die hij uit het orkest krijgt, stoppen elke discussie over smaak en stijl. En de violist Frank Peter Zimmermann is voor Beethovens Vioolconcert de gedroomde solist.
Kristian Bezuidenhout ontpopt zich meer en meer tot een van de beste Mozart-vertolkers van dit moment. Hij beklemtoont zeer nadrukkelijk de dramatische gebaren die vaak meer impliciet klinken en betoont zich tegelijk een meester van de grote vorm. De muziek lijkt zowel bedacht als geïmproviseerd en het instrument is zowel doel op zich (de klank is prachtig) als middel tot geweldig musiceren.
De Cellosonate van Rachmaninov wordt meer en meer een repertoirestuk voor vele cellisten, te vergelijken met de positie van de sonates van Beethoven, Brahms en Chopin. De jonge Nederlandse rijzende ster Harriet Krijgh speelt met de allure en het pathos dat het werk vraagt en is evenzeer meester in de overige, vriendelijker werken.
Louis Andriessen is een van Nederlands beste componisten en zeker de bekendste componerende landgenoot in het buitenland. Sinds midden jaren zeventig verenigt hij de energie van minimal music, de schijnbare ijzigheid van Stravinsky, de ruigheid van popmuziek en het raffinement van Ravel. Tot welke intrigerende en hemelbestormende resultaten dit leidt, illustreert deze cd: een werk dat amper veertig minuten duurt maar nog zeer lang natrilt.
In de cantates van Bach heeft dirigent Philippe Herreweghe hooguit gelijken, geen superieuren. Hij verenigt de winst van de historische uitvoeringspraktijk met een grote greep en geeft de stukken bij alle dramatiek een grote devotie en intimiteit. Voeg daarbij het prachtige koor Collegium Vocale en de schitterende solisten en de cd wordt bij alle ellende in de tekst uitermate bijna begerenswaardig.
Het gezelschap Camerata trajectina richt zich graag op de minder bekende en soms meer volkse Nederlandse muziek uit de Renaissance. Het resultaat is veel onbekend repertoire dat zeer aanstekelijk wordt gebracht. In deze cd gaat het om de Zeven Doodzonden, die destijds niet alleen componisten, maar ook een schilder als Jeroen Bosch inspireerde. En omdat we de oude teksten missen, vroeg het gezelschap een nieuwe aan Gerrit Komrij die tijdloze waarheden presenteert met veel humor en stijl.
Erwin Schulhoff was in zijn tijd (het interbellum) een bekende componist, maar werd vermoord door de nazi’s en was na ’45 lange tijd vergeten. Waarom hij weer in beeld is, bewijzen deze musici. De kwartetten staan bol van eigentijdse effecten en humor, maar illustreren zijn verbondenheid met Beethoven en Mozart. De musici van het Alma Quartet spelen in de beste orkesten en weten ook in kwartetspel te imponeren.

 
Yuval Zommer-Het bijzondere beestjes boek PDF Afdrukken E-mail
Hoe langzaam gaat een slak? Zijn beestjes bang in het donker? Waarom lopen mieren in een rijtje? Lees het allemaal - en nog veel meer - in dit bijzondere beestjesboek. Ontmoet allerlei vliegende, stekende en wriemelende beestjes van over de hele wereld. En ontdek wat ze eten, hoe ze jagen, waar ze hun baby's krijgen, wie er op het water kan lopen en allerlei andere wonderlijke feitjes... Kun je ook alle beestjes vinden die zich in dit boek verstopt hebben?

Uitgeverij Lemniscaat 14,95
 
Hans Hagen - Jubelientje en de hoed van oma Blootje PDF Afdrukken E-mail
In dit feestelijke, stoere boek ontdekt Jubelientje het geheim van haar eigen blauwe hoed.Oma wordt 66, en dat viert ze. Zes partijtjes – zes keer naar een museum met Jubelientje en Dirk-Jan. Ze zoeken een onzichtbare ridder in het Muiderslot. Ze meten het skelet van een dinosaurus in het Museon. Ze staan in het Spoorwegmuseum onder een locomotief die zo sterk is als duizend paarden… En Jubelientje en Dirk-Jan bouwen zelf Het Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum. Ze verzamelen hoeden, helmen, haren... zelfs een herten gewei. Jubelientje stuurt een brief aan de koningin, en ze krijgt nog antwoord ook. Echt waar!

Uitgeverij Querido 14,99
 
Marloes Morshuis-Borealis PDF Afdrukken E-mail
Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets - maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind... 

Uitgeverij Lemniscaat 14,95
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 51 - 60 van 350
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer