Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Marlene van Niekerk: Agaat PDF Afdrukken E-mail

Wanneer Milla op haar sterfbed ligt overdenkt ze haar leven op 'Grootmoedersdrift', een boerderij op het Zuid-Afrikaanse platteland.

Ze wordt verzorgd door haar zwarte huishoudster Agaat. De beide vrouwen hebben hun leven gedeeld op 'Grootmoedersdrift' en kennen elkaar door en door. Hun verhouding is ingewikkeld en moeizaam. Agaats verzorging lijkt liefdevol maar heeft een sarcastische ondertoon.

Milla heeft haar leven beschreven in een aantal dagboeken die Agaat haar op haar ziekbed voorleest. Door middel van deze dagboekfragmenten en de overdenkingen van Milla wordt een beeld geschetst van het moeizame leven van Milla, haar verhouding met haar gewelddadige echtgenoot Jak, haar band met zoon Jakkie, het leven op de boerderij en de omgang met de zwarte arbeiders.

Maar centraal staat de verhouding tussen de beide vrouwen, een relatie die veel verder gaat dan op het eerste gezicht lijkt. Langzamerhand wordt duidelijk wat de vrouwen bindt en wat hun relatie zo complex maakt.

  

Van Niekerk beschrijft in onnavolgbare stijl het leven op het Zuid Afrikaanse platteland. Op indringende wijze vertelt ze over ziekte en aftakeling en de haat-liefdeverhouding tussen Milla en Agaat.

             

Uitgeverij: Querido 22,95  

 
John Green: Het Grote Misschien PDF Afdrukken E-mail

Miles Halter is 16 jaar als hij besluit zijn saaie leventje bij zijn ouders in Florida vaarwel te zeggen. Geïnspireerd door de dichter Rabelais, die op zijn sterfbed verklaarde op zoek te gaan naar een Groot Misschien, hoopt Miles op de kostschool Culver Creek al voor zijn dood dat Grote Misschien te vinden.

In humoristische, maar niet overdreven populaire taal, be-schrijft Green hoe Miles vriendschap sluit met zijn kamergenoot ‘De kolonel’ en met het mooie meisje Alaska. Zijn ouders zullen er niet blij mee zijn, maar zijn leven wordt wel een stuk spannender. Hij gaat roken, wordt voor de eerste keer dronken, doet mee aan de befaamde stunts en krijgt een vriendinnetje. Maar hij is verliefd op Alaska. En zij heeft al iemand anders. Net als alles goed lijkt te gaat – hun laatste stunt was fantastisch, hij heeft met Alaska gevreeën en ze heeft hem meer beloofd – gaat alles mis…

Maar mooier nog dan het liefdesverhaal zijn de bijna filosofische overdenkingen van Miles over Het Grote Misschien en Het labyrint van het lijden. Een onvergetelijk boek dat jong en oud zal verrassen!

Uitgeverij Lemniscaat: € 14,95

 
Henk van Woerden: Ultramarijn PDF Afdrukken E-mail

De laatste roman van de in november vorig jaar overleden auteur Henk van Woerden is een meeslepend verhaal over liefde, ontheemding en het noodlot.

Van Woerden neemt ons mee naar het gebied rond de Middellandse zee. In een niet nader benoemd land groeien in de jaren vijftig van de vorige eeuw broer en zus Joakim en Aysel op als buitenstaanders in een hechte dorpsgemeen-schap. De twee delen samen een groot geheim. Als dit aan het licht komt wordt Aysel door haar vader meegenomen naar Duitsland. Joakim blijft achter en zoekt een uitvlucht in muziek. Aysel blijft zich in het kille Noord-Europa een outsider voelen. Niemand is echt geïnteresseerd in haar en haar cultuur.

Later in het boek staat Aysels dochter Özlem centraal, die in Amsterdam als prostitué werkzaam is. Tijdens een vakantie in het land van haar moeder besluit ze zich er te vestigen. Dan raakt ze in de ban van de luitspeler Joakim, tot wie ze zich, onwetend van haar familiegeschiedenis, onweerstaanbaar aangetrokken voelt.

Van Woerden is een taalkunstenaar, die met zijn poëtische taalgebruik een melancholisch gevoel oproept bij de lezer. Hij snijdt actuele onderwerpen aan als migratie en politiek. Maar door deze te verbinden met universele thematiek van (verboden) seksualiteit en het onvermijdelijke noodlot krijgt de roman een mythische dimensie.

Uitgeverij: Podium  €19,90

 
James Meek: Uit liefde van het volk PDF Afdrukken E-mail

Dit meeslepende boek met onverwachtse wendingen en diep-menselijke personages zal voor lange tijd in je geheugen gegrift blijven staan. Meek's stijl is een uitdrukking van meesterschap en schrijfplezier.


Het verhaal begint in 1910, met de prille liefde tussen de student Samarin en Katja, de dochter van de rector van de universiteit. Beide zijn gegrepen door het nieuwe revolutionaire gedachtegoed. Maar het is Katja die als eerste tot actie overgaat en wordt opgepakt met een bom in haar handtas. 
Vervolgens verspringt het verhaal naar oktober 1919. De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De burgeroorlog tussen de Roden en de Witten is in volle gang. In een dorpje in een uithoek van Siberië wachten een luitenant en het Tsjechisch legioen totdat zij huiswaarts mogen keren. Het dorp wordt bevolkt door een sekte van castraten, met als voorman een barbier die zijn vrouw en zoon in de steek heeft gelaten. Voeg dan nog toe; een waanzinnige kapitein, een gevangen sjamaan en Samarin, inmiddels een ontsnapte gevangene, die op de hielen wordt gezeten door een kannibaal, en het Russische epos is compleet.


Het boek met zijn grote (Russische) thema's trekt in sneltreinvaart aan de lezer voorbij: vragen over ware liefde, schuld en boete, religie, politiek, Meek raakt het allemaal, in prachtige beelden en poëtisch proza. De kracht is dat hij grote historische beschrijvingen moeiteloos afwisselt met de kleine psychologische karakterisering van zijn personages.

 

Uitgeverij: De Arbeiderspers  18,95
 
Toon Tellegen:Pikkuhenki PDF Afdrukken E-mail

Onze tip voor de kinderboekenweek!

 

Het kleine heksje Pikkuhenki is zo klein dat ze onder een zandkorreltje kan wonen. Ze ziet wel andere heksen maar die zien haar niet en Pikkuhenki weet dan ook niet of ze kan vliegen en of ze ook echte heksenmacht heeft. Op een dag gaat ze op onderzoek uit. Ze maakt een bezem en ontdekt dat ze heel goed kan vliegen. Ze vliegt via de neus van een hond zijn gedachten binnen en merkt dat ze op die manier ook macht kan uitoefenen.

Een prachtig prentenboek met schitterende illustraties van Marit Tornqvist.

Uitgeverij: Querido  13,95 (27,95 met CD)

 
Michael Cunningham: Stralende dagen PDF Afdrukken E-mail

Een lofzang op de magistrale poëzie van Whitman!

Lucas, twaalf jaar en mismaakt, werkt in een fabriek. Zijn broer is verongelukt en Lucas heeft nu de zorg over zijn ouders, maar eigenlijk is hij te gevoelig voor het fabriekswerk. Hij leest en citeert vaak uit Leaves of Grass en probeert ondertussen ook de verloofde van zijn broer, Catharine, te beschermen voor naderend onheil. Wanneer Lucas op een dag Walt Whitman in levende lijve ontmoet wordt hij op het spoor gezet van zijn ware roeping...


Catherine, een forensisch psychologe in het hedendaags New York, maakt een foute inschatting met fatale gevolgen. Ze ontdekt de apocalyptische rol die de teksten van Walt Whitman in haar onderzoek spelen.


Simon, een wezen van titanium en mensenvlees, en kenner van de poëzie van Walt Whitman, leeft in het New York van de toekomst. Hij komt het kindermeisje Catareen tegen, een Nadiaanse die sinds tien jaar op aarde leeft. Wanneer zijn leven in gevaar is en zij daar bij betrokken raakt slaan ze samen op de vlucht door een geteisterd Amerika van na de kernramp. Onderweg ontmoetten ze het mismaakte jongetje Lucas, met wie zij verder reizen, op zoek naar de maker van Simon.

Cunningham heeft een intelligente, krachtige stijl, zonder overdadige beschrijvingen en hij toont zich in deze roman meester in diverse genres.


Uitgeverij: Prometheus  €17,95

 
Irène Némirovsky: Storm in juni PDF Afdrukken E-mail

Deze prachtige roman beschrijft in heldere stijl de vlucht van de Franse bevolking uit Parijs (1940) en de daaropvolgende jaren van Duitse bezetting. 

Het is juni 1940. De Duitsers naderen Parijs en veel inwoners maken zich gereed om in allerijl de stad te verlaten. We maken kennis met een aantal families uit zeer verschillende standen die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar tijdens de vlucht, waarin overleven ten koste van alles het doel is, raken ze toch met elkaar verbonden. Storm in juni geeft een enerzijds humoristisch, maar toch vooral schrijnend beeld van het gedrag van de mens in nood. Een prachtig voorbeeld daarvan is de passage waarin de moeder van een groot gezin na overnachting onderweg met grote zorg alle bezittingen en kinderen verzamelt om verder te trekken. Ze weet zeker dat ze overal aan gedacht heeft, maar ze komt er bij de volgende stop achter dat ze haar schoonvader vergeten is. 

Na de roman, die indringend genoeg is om op zichzelf te staan, bevat het boek nog een extraatje voor de lezer in de vorm van de correspondentie van Némirovsky. Hieruit blijkt dat haar levensverhaal al een roman op zich bevat. De joodse schrijfster, gevlucht uit de Sovjet-Unie en nog geen tien jaar woonachtig in Frankrijk wordt opgepakt en naar een kamp gestuurd. Ze sterft uiteindelijk in de gaskamers van Auschwitz. Het koffertje met het manuscript van dit boek kon ze bij haar arrestatie nog net in handen van haar 13-jarige dochter drukken. Een geluk bij een ongeluk dat zoiets kostbaars bewaard is gebleven.
Uitgeverij: de Geus €24,90

 
Marly van Otterloo: Job, de ontsnapte gevangene & ander gedoe PDF Afdrukken E-mail

Job woont met zijn vader en moeder naast een gevangenis. Zijn moeder is erg bang dat er gevangenen zullen ontsnappen, maar er is haar bij de koop van het huis verzekerd dat er eigenlijk nooit ontsnappingen plaats vinden.

Op een dag ontdekt Job echter de ontsnapte gevangene Kees op zijn kamer. Kees is dol op zijn hond Bommel en heeft in de gevangenis gehoord dat Bommel bijna dood gaat van eenzaamheid. Hij vraagt Job om Bommel te redden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Job beleeft spannende avonturen met Bommel en ziet ondertussen met  tegenzin de dag van Kees' vrijlating tegemoet.

Een bijzonder geestig boek voor kinderen vanaf 7 jaar.

Uitgeverij: Terra - Lannoo  10,95

 
Lucette ter Borg: Het cadeau uit Berlijn PDF Afdrukken E-mail

De oude rentmeester Andreas besluit op 77-jarige leeftijd, na het overlijden van zijn tweede vrouw, te emigreren naar het noorden van Canada. Samen met zijn zoon Wolfgang wil hij daar zijn leven slijten. Andreas kijkt terug op zijn leven; een ongelukkige jeugd in de Bohemen en  een verplicht huwelijk met de dochter van zijn werkgever. Als hij rond zijn 50-ste verjaardag Elisabeth, operazangeres en destijds geliefde van Hitler, ontmoet wordt hij op slag verliefd op haar en verlaat huis en haard om met haar een nieuw leven te beginnen. Het verhaal is gebaseerd op de familiegeschiedenis van de schrijfsters. Een knap debuut over de verleidingen van de liefde en de betovering van muziek. Maar wat dit boek voor mij zo intrigerend maakt is de manier waarop de schrijfsters niemand veroordeeld voor daden uit het verleden.

Uitgeverij: Cossee 18.90

 

 
Edward P. Jones: De bekende wereld PDF Afdrukken E-mail

Aangrijpend epos, gesitueerd rond 1850 in Virginia, over de zwarte slavenhouder Henry Townsend.


De zwarte slaaf Augustus Townsend koopt zichzelf, zijn vrouw en zijn zoon Henry vrij. Hij zweert nooit zelf slaven te bezitten, maar Henry vindt dat hij zich niet aan deze belofte hoeft te houden. Hij koopt een plantage en wordt slavenhouder van 33 slaven. Na zijn dood moet de weduwe Caldonia beslissen of zij de slaven wil behouden of niet. In talloze terug- en vooruitblikken onspint zich een wereld van macht, ongelijke en rigide verhoudingen, haat en liefde. Jones vertelt in dit boek niet alleen het verhaal van de familie Townsend. Door gedetailleerd meerdere personages te beschrijven, zoals de slavenopzichter Moses, de gekke Alice en Barnum, de verslaafde slavenjager, ontstaat de indruk dat dit verhaal op waarheid gebaseerd is. Een geweldig, intrigerend, aangrijpend en genuanceerd boek over de geschiedenis van zwarte slavendrijvers.

Uitgeverij: Querido €19,95

 
<< Begin < Vorige 31 32 33 34 35 Volgende > Einde >>

Resultaten 331 - 340 van 350
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer