Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Nieuw
spacer
spacer Zoeker

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
literatuur poëzie kinderboeken tijdschriften en Plint

Zoeken
spacer
Hoofd Menu
Home
Over de Boekhandel
Boek van de Maand
Jeugdboeken
Boekverfilmingen
Klassieke muziek
Kortingsacties
Activiteiten
Nieuws
Leuke Websites
Contact
Zoeken
Nieuw
Domenico Scarlatti: Sonates PDF Afdrukken E-mail
De jonge Nederlandse pianiste Daria van der Bercken komt na cd’s met Handel en Mozart nu met Scarlatti. De periode 1730-1780 ligt haar duidelijk zeer goed. Ze speelt energiek, met gevoel voor toucher, houdt van spontaniteit en geeft op onnadrukkelijke wijze bekende stukken een nieuw voorkomen.


 
Felix Mendelssohn: Cellomuziek PDF Afdrukken E-mail
Na de twee prachtige cd’s van Ronald Brautigam met Mendelssohns Lieder ohne Worte is het geen toeval dat hij de cellomuziek van dezelfde componist net zo goed speelt. De cellist Poltera heeft net als Brautigam een fijne neus voor de balans tussen beschaving op het randje van saaiheid en intense impliciete dramatiek. De twee sonates klinken als grootse stukken en de overige werken, vaak korter en minder pretentieus, krijgen de ernst en schoonheid die ze verdienen.


 
Aangemaan Klassiek 2017 PDF Afdrukken E-mail


Elke musicus die op zijn of haar instrument de top wil bereiken, moet de strijd aangaan met stukken die technisch ultieme eisen stellen, maar die moeten klinken als louter muzikale meesterwerken. Voor de cellist zijn dat onder meer de werken op deze cd. Eijlander nam eerder een ander cellobijbel op (Bachs cellosuites) en behandelt deze caprices als een etude-achtige uitgave van die suites. Daar hebben deze caprices veel baat bij. De etudes klinken onder zijn handen net zo overtuigend als Bachs bijbels.
De titel Handel goes wild is geen overdrijving. Het ensemble l’Arpeggiata doet zijn reputatie aan en vermengt op drastische wijze bestaande oude muziek met elementen uit de meest gevarieerde stijlen en eeuwen met als resultaat een speelse hutspot waarin bekende muziek grondig is getransformeerd. Na eerder Purcell en middeleeuwse muziek onder  anden te hebben genomen, gaat nu Georg Friedrich onder het mes. Handel is soms dichtbij, soms hooguit een inspiratiebron. Als u de cd koopt, doe het om de arrangementen, niet om de originelen. Van de laatsten zijn er al vele fantastische uitvoeringen, de eersten zijn volstrekt uniek.
Op deze cd speelt Pauline Oostenrijk, hoboïste in het Residentie Orkest, werken van overwegend Latijns-Amerikaanse componisten die in hun kunstmuziek vrij dicht bij hun volksmuziek staan. Het volkse zit de hoekige ritmen en de melodieën die weliswaar persoonlijk zijn, maar ook bol staan van de muzikale molens en klompen. Het kunstige zit in de lieflijkheid, gemoedelijkheid en intimiteit, alsof Mendelssohn en Brahms zojuist Rio de Janeiro en Buenos Aires hebben bezocht en de flower power beweging zich afspeelt in de tropen. Die mix van stijlen spreekt ook uit de gitaarpartijen, fraai uitgevoerd door Enno Voorhorst. Enerzijds is het prachtige sfeermuziek, anderzijds verdient de cd het om op de voorgrond te staan.
Op deze cd staan de meest 'impressionistische' pianowerken van Debussy: de klank lijkt de vorm te overschaduwen, melodie is niet altijd duidelijk, het karakter is vol suggestie en het ritme verloopt grillig. Om in deze mooie mistbanken niet te verdwalen kiest de Engelse pianist Stephen Osborne voor een grote precisie in het ritme, vlotte tempi en het benadrukken van de lange lijnen. De stukken worden daardoor overzichtelijker terwijl de magie onverkort van kracht blijft. Hoogtepunten van de cd zijn de Estampes en de Images. Ook als u deze werken al heeft, is de cd een schitterende aanwinst, ook dankzij de geweldige toelichting bij de stukken.
Deze muziek uit 1911 speelt aan een achttiende eeuws hof (met alle leuke hofintriges van dien) en wemelt van de fin de siecle dansen terwijl ook Mozart en Wagner over Strauss' schouder meecomponeren. Het verhaal is een lofzang op de lusten en de lasten van de levensstadia en de muziek is het lijflied van al die zangeressen (en iets minder zangers) die een ongekende schoonheid en verleidingskunst paren aan raffinement, coquetterie en vooral niet te vergeten standsbesef. Dit alles begrijpen deze musici tot in hun tenen. De opera is voorbij voordat men er erg in heeft en dat is bij een werk van ruim drie uur een ongekende prestatie.
Wat voor Sibelius' liederen geldt, geldt ook voor zijn pianowerken: de componist is geen pleaser. Hij komt niet naar ons toe met mooie melodieën en sympathieke emoties, wij moeten naar hem toe, naar de kracht die uitgaat van een verlaten steppe waarop alleen de taaiste diersoorten zich redden. De pianowerken zijn in dit opzicht minder extreem dan de liederen en de orkestwerken van de vorige cd, maar de pianist doet alle moeite en met veel succes om ons zo resoluut mogelijk de wildernis in te slingeren. Sommige miniaturen lijken door het minder extreme meer gemoedelijk, maar altijd, goe dan ook, is er de verlatenheid van een nulpunt. In deze uitvoeringen wordt dat een fascinerende ervaring.
Jean Sibelius is vooral bekend om zijn symfonieën, Vioolconcert en korte orkestwerken. Op deze cd staan twee grote orkestwerken plus een handvol liederen. De orkestwerken En saga en Tapiola zijn symfonieën in het klein: weerbarstig, wijds, schitterend van klank, zeer emotioneel maar zonder opgelegd gevoel. De liederen voor sopraan en orkest lijken daarmee vergeleken wat 'Duitser en romantischer', maar ze bevatten dezelfde afkeer van Duitse innigheid in combinatie met een onverbiddelijke kracht, mede door de onvoorspelbare opbouw. Als u aarzelt bij deze beschrijving, dan brengt sopraan Anne-Sophie von Otter u op andere gedachten.
Dvorak was geen hemelbestormer, wel iemand die uitstekende muziek schreef in een vaak gemoedelijk en enigszins nationaal idioom waarmee hij én luisteraars én musici een groot plezier deed. Zijn kamermuziek lijkt een vriendelijke uitgave van Beethoven en Brahms, terwijl men onderhuids wel een sterk temperament voelt. Het Hongaarse Takacs kwartet weet de verhouding tussen storm en beschaving uitstekend te treffen en houdt daarmee een schitterend pleidooi voor twee van Dvoraks helaas wat minder bekende werken.
 
John Green: Schildpadden tot in het oneindige PDF Afdrukken E-mail
Bijna zes jaar na het overweldigende succes van Een weeffout in onze sterren schrijft John Green met Schildpadden tot in het oneindige opnieuw een briljante en onvergetelijke roman.

Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: 'Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.'

Uitgeverij Gottmer: €15,99


 
Susin Nielsen: Woordnerd PDF Afdrukken E-mail
Ambrose zit thuis. Zijn moeder wil niet meer dat hij naar school gaat, omdat zijn 'vrienden' hem bijna hebben vermoord door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Niet dat Ambrose dat erg vindt - door zijn merkwaardigeuiterlijk, het feit dat hij zo vaak verhuist en zijn talent om altijd de verkeerde dingen te zeggen was hij al niet erg geliefd op school (understatement van het jaar). Nee, Ambrose voelt zich veel fijner in het souterrain van een ouder Grieks echtpaar waar hij met zijn moeder woont. Maar dan komt tot schrik van Ambroses moeder de zoon van de Grieken weer thuis wonen: Cosmo, vers uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn moeder te horen dat hij ver uit de buurt van Cosmo moet blijven. Toch ontdekt Ambrose dat hij en Cosmo een bijzondere liefde delen: scrabble. En hoewel Cosmo er alles aan doet om Ambrose te ontlopen, weet die hem er toch van te overtuigen om hem mee te nemen naar zijn scrabbleclub. En zijn moeder mag er niet achter komen, want dan komen ze allebei in moeilijkheden. Het is het begin van een onverwachte, bijzondere vriendschap zoals alleen Susin Nielsen ('Wij zijn allemaal moleculen' en 'Optimisme is dodelijk') die kan beschrijven.

 Uitgeverij Lemniscaat: €15,95


 
Mette Eike Neerlin: Paard Paard Tijger Tijger PDF Afdrukken E-mail
Het leven van Honey is al gecompliceerd genoeg met haar chaotische familie. Thuis draagt ze (mede) de zorg voor haar gehandicapte zus en voor het huishouden en wil ze het iedereen naar de zin te maken. Ze probeert om niet op te vallen en geeft nooit tegenspraak.
Als haar op een dag gevraagd wordt, terwijl ze bij de bushalte slentert, of ze met de bus mee moet, antwoordt ze vanzelf ‘ja’. En ze zegt ook 'ja' op de vraag of zij Karen is die als laatste verwacht wordt op de cursus Chinees. En op de vraag of zij de kleindochter is die Marcel in het hospice komt opzoeken. Zo komt ze in onmogelijke situaties terecht, maar sluit ze ook vriendschap met de terminaal zieke Marcel.
Marcel laat haar zien dat ze zelf keuzes mag maken en haar eigen pad kan kiezen. Op haar beurt helpt Honey Marcel om zich te verzoenen met zijn verloren dochter.

 Uitgeverij Van Goor: €14,99


 
Rinske Hillen: Houtrot PDF Afdrukken E-mail
Natuurfilosoof Bram Wenksterman bewoont een pand aan de Amsterdamse Keizersgracht dat al generaties lang in zijn familie is. In de immense achtertuin liggen zijn voorouders begraven. De fundering moet dringend worden aangepakt en er zit niets anders op dan geld te vragen aan zijn rijke schoonvader. Dat ligt gevoelig, want Wenkstermans vrouw is pas opgenomen in een psychiatrische inrichting en de meningen zijn verdeeld: nam hij de juiste beslissing? Intussen organiseert zijn minnares een verrassingsfeest voor zijn vijfenvijftigste verjaardag. Als zijn dochter Amber voor die gelegenheid naar huis komt, ontdekt ze een voortwoekerend geheim. Het feest blijkt de aanzet tot een ongekend dramatische climax.

 Uitgeverij Querido: €18,99


 
Tommy Wieringa: De Heilige Rita PDF Afdrukken E-mail
Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

 Uitgeverij De Bezige Bij: €19,99


 
Paolo Cognetti, De Acht Bergen PDF Afdrukken E-mail
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Uitgeverij De Bezige Bij: €19,99


 
Jennifer Egan, Manhattan Beach PDF Afdrukken E-mail
New York 1940. Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de oorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Onder hen bevindt zich de achttienjarige Anna Kerrigan, dochter van een ondergrondse koerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet.

Na een zware duikopleiding waarbij ze veel moed en wilskracht toont, wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Ze is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen – ook al betekent dit dat zij zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York.

 Uitgeverij De Arbeiderspers: €22,50


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Resultaten 21 - 30 van 395
spacer
 
Literaire Boekhandel Lijnmarkt - Lijnmarkt 17 - Utrecht
Copyright 2005-2008 Maurice Willemsen.
spacer